De ce ți se înroșește fața când bei

de: Bianca Prangate
24 11. 2017

Dacă ai observat că fața ta se îroșește când consumi alcool, ar trebui să consideri asta motiv de îngrijorare. 

Acei oameni care se înroșesc când beau o bere suferă de reacția de înroșire la alcool. Alte simptome ale bolii includ greață, dureri de cap și puls accelerat. De ce se întâmplă toate aceste lucruri?

În principal, din cauza cantității de acetaldehidă care se adună în corp. Acest compus este extrem de toxic și cunoscut drept carcinogen. Atunci când alcoolul ajunge în ficat, se transformă în acetaldehidă. De multe ori, se transformă într-un compus mai sigur, adică acetat. În cazul oamenilor care suferă de reacția înroșirii la alcool funcționează ușor diferit. Corpul lor transformă alcoolul în acetaldehidă mai repede, însă ficatul lor nu transformă acetaldehida în acetat la timp.

Astfel, senzația de beție nu mai este atât de intensă. Efectele pe termen lung sunt însă dure, și variază de la intoxicare cu acetaldehidă până la creșterea riscului de cancer de gură și de gât. Această boală este genetică.

Experți cred că provine din centrul Chinei, din timpul dinastiei Han. Pe măsură ce migrația s-a accentuat, a ajuns și în Asia de Est. Astăzi, una din trei persoane din Asia de Est suferă de reacția înroșirii la alcool. Nu există vreun tratament sau leac pentru această boală. Partea bună este că cei care sunt afectați de ea vor avea o motivație în plus să fie mai blânzi cu alcoolul.

În același context, ar trebui să te preocupe ce se întâmplă cu creierul tău când bei. Alcoolul afectează sistemul central nervos, prin schimbarea modului în care neuronii comunică. Asta se întâmplă prin suprimarea glutanatului excitator neurotransmițător și creșterea neurotransmițătorului inhibitor GABA. Pentru cunoscători, acest lucru înseamnă că simți mai puțin, percepi mai puțin și îți amintești mai puțin. Alcoolul, pe scurt, îți dă o senzație mai intensă de euforie, pentru că duce la creșterea fluxului sanguin în corp.