IBM ne arată că poți stoca un bit de date pe un singur atom

de: Ioana Bîrsan
09 03. 2017

O echipă de la IBM a creat cel mai mic magnet din lume, folosindu-se de un singur atom, iar dacă asta nu vi se pare suficient, aceștia au introdus în interiorul său un bit de date digitale.

Descoperirea, care este detaliată în jurnalul Naturear putea determina crearea unor noi tipuri de sisteme de stocare a datelor digitale. În prezent, tehnologia pe care o avem la dispoziție se folosește de hard disk-uri construite din 100.000 de atomi și care au capacitatea de a stoca un bit de date, conform Mashable.

Noile aplicații ale descoperiri le-ar permite oamenilor să stocheze de o mie de ori mai multe informații, având la dispoziție același spațiu de depozitare. Ca să detaliem mai mult ce înseamnă asta, cei de la IBM susțin că un sistem elaborat pe baza acestor magneți de dimensiuni mici ar putea să includă întreaga librărie de muzică de pe iTunes, adică 35 de milioane de cântece pe un hard care are dimensiunea unui card de credit.

Deși în ultima perioadă apar multe descoperiri de acest fel, scopul celor de la IBM a fost să înțeleagă ce se poate întâmpla dacă tehnologia care se află la baza celor mai complexe sisteme de hard disk-uri ar fi diminuată în cel mai extrem mod cu putință. Și cu siguranță nu poți merge mai departe de un singur atom, mai ales pentru că atomul este cea mai mică unitate de materie posibilă.

Cercetătorii s-au folosit de microscopul de scanare a suprafețelor la un nivel atomic (pentru care creatorii au câștigat premiul Nobel), pentru a crea și monitoriza magneții, cu ajutorul atomilor de holmiu. Apoi aceștia s-au folosit de un curent electric pentru a scrie și citi date binare pe atom.

Este impresionantă direcția de cercetare pe care și-a propus-o echipa de la IBM. Planul este măreț și părea aproape imposibil de realizat. Este surprinzător că tehnologia s-a dezvoltat într-o asemenea măsură încât toate componentele de la baza unui sistem de hard disk pot încăpea pe ceva atât de mic precum un card.