Când au apărut primii Homo sapiens: Arheologii descoperă rămășițele celui mai vechi exemplar

de: Ioana Bîrsan
08 06. 2017

Arheologii descoperă cele mai vechi rămășițe ale primilor oameni- oasele fosilizate, cu o vechime de peste 300.000 de ani ai speciei Homo sapiens.

Oasele antice conțin un amestec de caracteristici moderne și primitive care ne indică o fază de început și necunoscută până acum a evoluției speciei.

Dacă ne raportăm la arborele evoluției speciei umane, toate rudele omului sunt cunoscute sub denumirea de hominizi. Strămoșii noștri s-au despărțit de ramura Neanderthal cu mai mult de 500.000 de ani în urmă. Fosilele care dețineau caracteristicile oamenilor moderni pot fi detectate în Africa de Est, acum 200.000 de ani în urmă. Nu se știe cu certitudine când a evoluat omul din cel mai recent strămoș al său, Homo heidelgergensis, iar două noi studii ne ajută să umplem o parte dintre golurile din istoria speciei. Potrivit acestora, hominizii se asemănau destul de mult cu oamenii din zilele moderne acum 300.000 de ani.

Fosilele au fost identificate la un site arheologic în Morocco, numit Jebel Irhoud. Aici arheologii au dezgropat multe fosile de-a lungul anilor, dintre care părți de craniu și oase de maxilar. Aceștia au găsit inclusiv oase de animale, care au fost măcelărite și gătite, dar și unelte din piatră. Ceea ce este important este că toate aceste lucruri au fost găsite în același loc, semn că ar avea aceeași vechime.

Uneltele din piatră sunt cele care le-au permis arheologilor să dateze cu cât mai multă precizie vechimea tuturor obiectelor identificate. Astfel, prin măsurarea numărului de electroni acumulați în acestea de-a lungul anilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că oasele hominide datează de acum 315.000 de ani, notează The Verge.

Cu ajutorul fragmentelor de craniu, cercetătorii au putut reconstrui virtual fețele oamenilor antici care au trăit în acea regiune. Trăsăturile lor erau mici, iar fețele lor erau ascunse sub craniu, în loc să iasă puțin în afară. Craniul era și mai primitiv, mai turtit și mai lung, în loc să fie mai înalt și mai rotund, așa cum este al nostru. Din acest motiv, cercetătorii sunt de părere că acești oameni antici se aflau într-o fază de început a evoluției speciei Homo sapiens.