Google știe unde ești chiar dacă ți-ai scos cartela din telefon

de: George Stanciu
22 11. 2017

Știm deja că telefoanele ne pot urmări locația în timp real, dar asta se poate întâmpla și când funcția este oprită.

Poți să-ți iei câteva măsuri de precauție și să te asiguri că nu ai oferit astfel de permisiuni aplicațiilor care te îngrijorează, însă e cam greu să le ții piept tocmai celor de la Google când folosești un telefon cu Android.

De la începutul lui 2017, Google are mai mult acces la informații despre locația utilizatorilor decât ar vrea majoritatea, iar cei de la Quartz au investigat situația. Se pare că telefoanele cu Android colectează adresele antenelor din zona în care se află telefonul, chiar și când serviciile de localizare sunt oprite, iar informațiile sunt trimise apoi către Google, notează computerblog.ro.

Cei de la Google susțin că au încercat să folosească astfel de informații pentru a îmbunătăți viteza și performanța livrării de mesaj. Cu toate acestea, informațiile de la antene nu ar fi fost încorporate în sistemul de sincronizare a rețelei, astfel că datele erau șterse imediat. În plus, compania susține că, până la finalul lui noiembrie, telefoanele cu Android nu vor mai folosi o asemenea tehnică de colectare a datelor.

Nu e clar cum adresele antenelor de emisie ar fi putut fi folosite pentru a îmbunătăți livrarea de mesaje, însă implicațiile în spectrul confidențialității sunt ceva mai clare. Informația de la o singură antenă îți poate oferi o arie aproximativă în care se află telefonul, însă informația de la mai multe stații de emisie poate fi folosită pentru triangulare, iar în zonele urbane se poate ajunge la o precizie destul de mare a localizării.

Google a colectat astfel de date de la toate dispozitivele moderne cu Android, fără să facă vreo discriminare între modele. Chiar și dispozitivele resetate la setările din fabrică și cu serviciile de localizare dezactivate trimiteau asemenea date. O asemenea practică este dezvăluită într-un moment în care nu doar Google, dar și alte companii mari sunt acuzate de colectarea secretă a datelor de la utilizatori.