Fumatul e toxic pentru copii într-un fel pe care nu îl bănuiai până acum
Expunerea la ”fumul la mâna a treia” sau al treilea fum, reprezintă un pericol pentru sănătatea nefumătorilor, dar și a șoarecilor.
Al treilea fum este nicotina reziduală și alte substanțe chimice depuse pe covoare, îmbrăcăminte sau mobilier. Oamenii sunt expuși la aceste substanțe chimice prin atingerea suprafețelor contaminate și se crede că reacționează cu poluanții obișnuiți pentru a crea un amestec toxic, inclusiv compuși care provoacă cancer. Acest reziduu afectează și șoarecii, în special ficatul lor, și le provoacă diabet.
Pentru a investiga potențialele riscuri ale celui de-al treilea fum, Manuela Martins-Green de la Universitatea din California și echipa ei au contaminat perdele, tapițerii și covoare la niveluri de fum similare cu cele găsite de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA în casele oamenilor.
Apoi, au expus șoarecii acestor țesături, timp de șase luni. Echipa a luat probe de creier, ficat și sânge, la intervale diferite de timp. După o lună, acești șoareci au prezentat o creștere de 50% a moleculelor inflamatorii în sânge și ficat, comparativ cu șoarecii care nu au fost expuși țesăturilor.
După două luni, echipa a văzut o deteriorare semnificativă a celulelor în ficatul și creierul rozătoarelor. La trei luni, nivelurile de cortizol au crescut cu 45%. Nivelurile ridicate de cortizol au fost legate de creșterea în greutate și de un sistem imunitar slăbit.
La patru luni, soarecii expuși la țesăturile contaminate cu acest fum au văzut o creștere cu 30% a nivelurilor de glucoză din sânge și de insulină. Ambele măsuri s-au reflectat în șoareci ca un risc crescut de diabet. Aceste niveluri au fost chiar mai mari la atingerea pragului celor șase luni.
Primul, al doilea și al treilea fum de țigară
Rezultatele au sens, sunt biologic plauzibile și importante, spune Taylor Hays la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, dar efectul asupra oamenilor trebuie încă investigat. „Este important să rețineți că o expunere unică sau ocazională nu va avea un impact măsurabil asupra oamenilor”, declară Hays, potrivit New Scientist.
Martins-Green crede că fumul de la mâna a treia este la fel de periculos ca fumul de la prima și a doua mână. Ea avertizează părinții împotriva presupunerii fumatul în absența copilului sau fumatul în aer liber protejează copiii de efectele dăunătoare ale fumului. „Cămășile de bumbac sunt o chiuvetă toxică teribilă”, spune ea. „Un părinte merge afară să fumeze, dar apoi se pune în pat și-i citește o carte copilul lor.”
Copiii sunt deosebit de vulnerabili la fumul de la mâna a treia, deoarece respiră mai repede decât adulții și se află în contact mai strâns cu suprafețele de uz casnic, spune Jonathan Winickoff de la Massachusetts General Hospital, a cărui echipă a inventat termenul de „fumul al treilea”.