Care este cea mai mare problemă a platformei Android

de: Alexandru Puiu
11 01. 2017

Google lansează în fiecare lună valorile de distribuție ale Android și, de fiecare dată, acestea spun o poveste îngrijorătoare. 

Numărul terminalelor cu Android din piață este foarte mare. Peste 85% dintre toate telefoanele inteligente din piață folosesc sistemul de operare creat de Google. Din păcate, modul defectuos prin care gigantul din Mountain View oferă actualizări utilizatorilor are ca efect fragmentarea semnificativă a platformei. După cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, există câteva versiuni majore ale sistemului de operare care domină piața, dar Android 7, lansat în urmă cu 4 luni, este pe doar 0,7% dintre aparate.

Partea bună, dacă o putem privi așa, este că Android 2.2 Froyo a dispărut de pe hartă pentru prima oară. În cel mai recent studiu publicat de cei de la Google pentru situația globală din luna decembrie, este prima oară când lipsește SO-ul lansat acum 6 ani. Nu este deloc exclus ca gadgeturi cu acea versiune de Android să mai existe în piață, doar că s-ar putea să fie prea puține pentru a mai fi incluse în acest centralizator.

Android 2.3, o versiune aproape la fel de veche precum Froyo are aproximativ 1% din piață. Chiar dacă v-a dispărea probabil din graficul plăcintă în aproximativ 6 luni, este un pic frustrant că deține o cotă de piață mai mare decât Android Nougat, 7.0 și 7.1. Acestea din urmă au crescut însă de la 0,4% până la 0,7%, o performanță care nu trebuie lăudată, dar poate fi luată în considerare. O altă informație interesantă pe care o putem desprinde din aceste rapoarte lunare este că Android 6.0 Marshmallow a crescut în popularitate, din motive necunoscute. Într-o lună, a ajuns de la 26,3% până la 29,6%.

Celelalte iterații de Android care mai sunt în piață, Lollipop, KitKat, Jelly Bean, Ice Cream Sanwitch și Gingerbread, toate au cote de piață mai mici decât în trecut. Nu putem decât să sperăm că, în februarie, Nougat va depăși pragul psihologic de 1%.