A fost identificat elementul-lipsă din nucleul Pământului
Oamenii de știință japonezi consideră că au descoperit care este identitatea unui element lipsă din nucleul Pământului.
Căutările acestui element au fost efectuate de-a lungul mai multor decenii, crezându-se că acesta reprezintă o proporție însemnată din structura nucleului planetei, după fier și nichel. După ce au fost recreate temperaturile și presiunile găsite în interior, experimentele indică un element cu cel mai mare potențial de a fi veriga lipsă.
Siliciul este elementul despre care vorbesc cercetătorii, Elji Ohtani, de la Tokohu University, afirmând că ”aproximativ 5% din masa nucleului Pământului ar putea reprezenta siliciu dizolvat în aliajele de fier și nichel”.
Nucleul Pământului este o sferă ce are diametrul de aproximativ 2.400 de kilometri, fiind la o adâncime prea mare pentru a fi studiat direct. Cercetătorii studiază modul în care undele seismice ce traversează regiunea, pentru a identifica elementele din care nucleul este alcătuit.
Acesta conține 85% fier și 10% nichel, restul de 5% fiind până acum, o enigmă. Ohtani și echipa sa au creat aliaje de fier-nichel, pe care le-au amestecat su siliciu. Apoi, au expus aceste amestecuri la presiunile și temperaturile ce există în nucleu, observând că rezultatele simulărilor sunt similare cu cele descoperite din analiza datelor seismice.
Profesorul Simon Redfern de la University of Cambridge salută reușita japonezilor, afirmând că ”aceste experimente dificile sunt foarte importante deoarece ne pot oferi o imagine asupra nucleului de la formarea planetei, de acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, când nucleul a început să se separe de restul rocilor de la exterior”, arată bbc.com.
Acesta mai adaugă și că înțelegerea deplină a nucleului poate ajuta comunitatea să înțeleagă mai bine și condițiile generale care au existat pe planetă, în timpul formării acesteia.