Cutremurele pot fi detectate cu tehnologia care îți dă internet rapid

de: George Stanciu
23 10. 2017

Cablurile de fibră optică prin care ai parte de internet acasă sau la birou ar putea fi folosite și ca detectoare de cutremure.

În prezent, e nevoie de rețele de senzori destul de răspândite pentru a detecta cutremurele atunci când se produc, dar situația s-ar putea schimba în viitor. Astfel, cablurile de fibră optică, prin care beneficiezi de internet, vor putea juca un rol dublu.

Cercetătorii au reușit să creeze o tehnologie care detectează activitatea seismică datorită vibrațiilor din cablurile de fibră optică. Senzori cu laser monitorizează orice fel de perturbări ale fibrei și trimit mai departe informații cu privire la magnitudinea și direcția undelor. Cu ajutorul acestei metode, sistemul poate nu doar să detecteze tipuri diferite de unde seismice, ci poate chiar să descopere și cutremure minore sau locale, care ar putea trece neobservate altfel.

Detecția cu ajutorul fibrei nu e un concept tocmai nou. Până acum s-a concentrat pe senzori acustici, care trebuiau încastrați în ciment, lipiți pe o suprafață sau așezați așa încât să vină în contact cu pământul, pentru a fi mai ușor de detectat impuritățile din semnal. În cazul de față, pot fi folosite chiar și cablurile de fibră optică din țevi de plastic.

Sunt, însă, destule provocări când vine vorba de implementarea unui asemenea proiect. În primul rând, astfel de seismografe alternative sunt limitate de dimensiunea rețelei de fibră optică, astfel că multe zone ar putea rămâne neacoperite. În plus, modelul testat este o buclă de 4,5 kilometri din jurul universității Stanford.

O rețea de senzori de-a lungul unui întreg oraș sau a unei întregi țări reprezintă o sarcină destul de dificilă, însă tot ar putea fi mai ieftină decât folosirea de seismografe. Rămâne de văzut când vor începe testele propriu-zise și cum funcționează în situații cu adevărat vitale.