Acest experiment astronomic ar putea infirma teoria relativității
Găurile negre sunt unele dintre cele mai fascinante obiecte din Univers, iar astronomii își propun să surprindă cadre cu acestea cu ajutorul unui telescop performant.
Deși se suspectează că găurile negre se afă în centrul majorității galaxiilor, în realitate nimeni nu a fost capabil să fotografieze una. Acest lucru se datorează faptului că acestea au dimensiuni uriașe și consumă orice le iese în cale, inclusiv lumina. Dar acest lucru s-ar putea schimba, odată cu lansarea telescopului Event Horizon. Noul dispozitiv este format dintr-o rețea pe bază de receptoare radio, care sunt localizate peste tot pe glob, incluzând aici Polul Sud, SUA, Chile, și Alpii francezi, conform Science Alert.
Rețeaua va fi pornită între 4 și 14 aprilie, iar rezultatele care se vor putea obține pe baza studiului vor pune a încercare teoria relativității a lui Einstein ca niciodată până acum. Telescopul funcționează printr-o tehnică cunoscută ca bază interferometrică de lungimi mari, care se poate focaliza cu precizie pe detectarea undelor radio emise de un obiect anume în spațiu.
Pentru a detecta gaura neagră, cercetătorii vor încerca să se focalizeze pe undele radio de o lungime de undă de 230 GHz, care le va oferi cea mai bună șansă de a vedea după norii de gaz și praf care blochează obiectul astronomic. Pentru că telescopul va dispune de o suită de antene, care vor fi pornite în momentul lansării, rezoluția acestuia va ajunge la 50 milioane de milisecunde. Pentru a putea pune în perspectivă aceste cifre, un atare aparat, ar putea surprinde în detaliu un obiect de mărimea unui grepfrut, aflat pe suprafața Lunii.
Acest lucru este relevant pentru că prima gaură neagră pe care cercetătorii vor să o fotografieze, denumită Sagittarius A*, are dimensiunea unui vârf de ac, pe cerul pe care îl vedem noaptea. Deși acest obiect astonomic nu a fost văzut efectiv de astronomi, cercetătorii îl pot localiza în funcție de modul în care influențează orbita stelelor din proximitatea sa. Tot în funcție de aceste informații, aceștia estimează că acesta este de patru milioane de ori mai masiv decât Soarele.
Problema este că gaura neagră se află la 26.000 de ani lumină depărtare de Pământ, ceea ce o face să fie o țintă greu de nimerit. Însă, cu ajutorul telesopului Event Horizon, oamenii de știință își propun să detecteze întâi mediul din apropierea obiectului astronomic, iar acest lucru le va permite să-l identifice cu mai multă ușurință.
Cercetătorii susțin că, dacă luăm în calcul teoria relativității, gaura neagră ar trebui să fie înconjurată de o lumină care ia forma unei semilune. Lumina este emisă de gaz și de particulele de praf care prind o viteză foarte mare în preajma găurii negre, înainte de a fi consumate de aceasta.
Partea cea mai interesantă a experimentului este că pe baza lui se poate confirma sau infirma teoria relativității. În cazul în care acesta nu iese conform calculelor lui Einstein, întreaga lume a fizicii ar trebui să găsească o nouă modalitate prin care să explice fenomenele de pe cer.