Epavele din Marea Neagră ascund istoria imperiilor care au dominat lumea
Câteva zeci de epave au fost descoperite de oameni de știință în Marea Neagră. Imaginile surprinse cu cele mai recente tehnici de imagistică sunt uimitoare.
Căutarea epavelor a fost condusă de o echipă compusă din oameni de Universitatea Southampton din Marea Britanie și Black Sea Maritime Archaeology Project. Împreună au descoperit peste 60 de nave, care datează din vremea imperiului Bizantin până prin secolul 19. Per total, Marea Neagră ascunde circa 2.500 de ani de istorie maritimă.
Poveștile din spatele navelor nu au fost încă cercetate, așa că datele și perioadele exacte nu sunt încă confirmate. Cu toate acestea, echipa speră că epavele vor dezvălui rutele comerciale, bătăliile și cultura imperiilor Otoman, Roman și Bizantin.
Munca de cercetare a durat trei ani și cele ami multe ambarcațiuni au fost identificat ca fiind de acum 1.100 și 1.300 de ani. Mai mult, este pentru prima dată când nave din vremea celor trei imperii sunt descoperite și analizate de specialiști. Pentru a surprinde aceste imagini, specialiștii au fost roboți echipați cu camere 3D de înaltă rezoluție, scannere laser, lumini și echipamente geofizice, pentru a cartografia fundul mării.
Greu de crezut, dar arheologii nu încercau să găsească naufragii. Nici nu se gândeau la asta atunci când au plecat în expediție. Ei și-au propus să analizeze cât de mult a crescut nivelul apei în Marea Neagră și cum afectează încălzirea climatică acest ecosistem. Epavele s-au păstrat într-o stare remarcabilă, datorită condițiilor cu oxigen scăzut, care au împiedicat degradarea structurilor lemnoase.
„Am folosit cea mai recentă tehnică de înregistrare 3D pentru structurile subacvatice și am reușit să surprindem câteva imagini uimitoare fără a deranja marea”, a declarat arheologul Jon Adams de la Universitatea Southampton. „Nu am mai văzut așa ceva până acum. Este istorie care se derulează în fața noastră”, a declarat și doctorul Kroum Batchvarov, de la Universitatea din Connecticut, potrivit IFL Science.