De ce renii din Scandinavia sunt radioactivi

de: George Stanciu
07 01. 2017

Radioactivitatea unei mari părți a populației de reni din regiunea Scandinavă a creat probleme nu doar animalelor, ci și oamenilor ce depind ce acestea.

Dezastrul de la Cernobîl este motivul pentru care renii ce străbat peisajele pitorești din Scandinavia sunt radioactivi, iar situația nu se va schimba prea curând. Evenimentul a produs schimbări majore în regiune, mai ales în ceea ce privește populațiile indigene.

Populația Sami, ce trăiește în zona arctică, a trăit într-o relație de comuniune cu renii de-a lungul generațiilor. Mulți oameni au lucrat ca ”boazovazzi”, având turme de animale pe care le plimbau de-a lungul a sute de kilometri, vânzând carnea animalelor în sezonul potrivit. Pentru populația Sami, renii au reprezentat o piesă centrală din punct de vedere cultural, dar și economic.

Explozia de la Cernobil, însă, a acoperit pământul cu material toxic, a transformat renii n animale radioactive și a afectat grav modul de viață al populațiilor indigene. Elementul care poartă cea mai mare responsabilitate pentru otrăvire este izotopul de cesiu-137. Acesta a ajuns în păduri și în lacuri, contaminând atât flora, cât și fauna. Una dintre plantele afectate este și preferata renilor, lichenul.

Lichenii nu au rădăcini și absorb nutrimente din aer, fiind ca un burete pentru cesiu-137. Consumând astfel de plante radioactive, renii au devenit, la rândul lor, purtători de radiații.

Doar în Suedia, aproximativ 73.000 de reni au fost sacrificați, deoarece carnea lor nu mai era sigură pentru consumul uman. Deși populația Sami urma să primească indemnizații pe fondul evenimentului, autoritățile nu au luat astfel de măsuri. Astfel, după 9.000 de ani în care populația Sami și-a legat identitatea culturală de reni, lucrurile s-au schimbat drastic în 1986.