De ce plângem: Rolul benefic al lacrimilor

de: Ioana Bîrsan
25 06. 2017

Apariția lacrimilor nu indică mereu un sentiment de tristețe și durere, ci motivele pentru care plângem sunt mai variate de atât și unele dintre ele au legătură cu factorii din mediul înconjurător- praf, vânt puternic, frig și așa mai departe.

Lacrimile au o utilitate anume, ele ajută la menținerea sănătății ochilor. Acestea sunt produse de glandele lăcrimare, situate sub pleoape, și au rolul de a curăța, lubrifia și dezinfecta globul ocular. Acest procedeu are rolul primordial de îngrijire și de protecție a ochilor, menținând în permanență umezeala de la suprafața lor.

Pe lângă această utilitate, lacrimile ajută la îndepărtarea iritanților, precum praf, compuși pe bază de sulf (precum cei eliberați în aer atunci când toci ceapa) și alte particule care ți-ar putea afecta vederea.

Apariția lacrimilor este determinată și de emoțiile intense, precum tristețe sau fericire. În acest context, lacrimile devin o modalitate de a le comunica celor din jur, pe cale nonverbală, ce simți. Ca urmare, plânsul poate promova sentimentele de compasiune și empatie. Însă pe lângă faptul că lacrimile sunt un dispozitiv puternic de comunicare, ele pot fi folosite, în unele cazuri, cu scop manipulator.

În funcție de rolul pe care îl servesc, lacrimile au propria lor compoziție chimică, scrie Live Science. Lacrimile bazale, cele care sunt mereu prezente pe suprafața ochiului și care au rol de protecție, sunt alcătuite din trei straturi- unul de mucus care se află la suprafața ochiului, unul apos și unul uleios (care împiedică evaporarea lor). Lacrimile reflexe, cele provocate de agenții iritanți, sunt alcătuite din aceleași trei straturi pe care le-am enumerat anterior, dar ele au în componența lor mult mai multă apă și un nivel mai mare de anticorpi, care au rolul de a dezinfecta.

Lacrimile emoționale sunt cele care conțin un nivel mai mare de hormoni de stres, lucru care ar putea explica de ce plânsul are un efect eliberator și calmant.