De ce ne dor atât de tare tăieturile provocate de hârtie [VIDEO]

de: Ioana Bîrsan
21 03. 2017

Nu ai crede că acea foaie mică de hârtie îți poate provoca așa o durere imensă, dar dintre toate necazurile mici ale vieții, tăieturile provocate de hârtie par să fie cele mai rele.

Deși ele nu sunt atât de serioase (dacă ne gândim la complexitatea lumii și la toate supărările existente în aceasta), tăieturile provocate de hârtie ne intrigă din pricina durerii mari pe care ne fac să o resimțim, deși avem de a face cu o rană minoră, căreia n-ar trebui să-i acordăm o prea mare importanță.

Se pare că degetele noastre conțin mult mai mulți receptori de durere decât restul corpului, lucru pe care probabil că deja l-ai sesizat dacă ai încercat vreodată să pui mâna pe ceva foarte fierbinte sau, bineînțeles, dacă te-ai tăiat într-o hârtie. Și nu e de mirare că degetele au mai multe terminații nervoase de vreme ce ne folosim de ele mai mereu pentru a explora lumea din jurul nostru. În plus, acestea au utilitatea lor, ele alertează creierul (prin senzația de durere) că avem de a face cu temperaturi înalte, cu chimicale periculoase și cu presiunea care ar putea rupe pielea, conform Science Alert.

Ei bine, pentru liniștea noastră sufletească, vina nu este doar a pielii noastre foarte sensibile. O vină o poartă marginile unei hârtii care nu sunt atât de netede pe cum ar părea de la distanță, ci sunt ca niște cuțite care abia așteaptă să ne arate cât de mult ne înșelăm de fapt.

În final, tăieturile provocate de hârtie nu sunt, de obicei, într-atât de adânci pentru a activa mecanismul natural de apărare al corpului, precum coagularea sângelui sau formarea unei cruste, astfel încât terminațiile nervoase deteriorate din degetele noastre rămân expuse. Mai mult, rana deschisă este mai mereu flexată și întinsă de fiecare dată când ne folosim mâinile.

Aceste lucruri nu fac decât să ne arate că tăieturile provocate de hârtie sunt disproporționat de dureroase sau, cel puțin, asta putem noi asuma în prezent, bazându-ne pe evidențele pe care le avem la dispoziție. De asemenea, se pare că și noi am putea face din țânțar armăsar, cum ne stă în fire, și să accentuăm durerea pe care o simțim. Clipul video atașat ne sugerează că mintea noastră intensifică durerea pentru că ne uimește și pe noi cum ceva atât de mic și aparent inofensiv ne poate răni atât de ușor.