De ce betonul roman este extrem de rezistent

de: George Stanciu
06 01. 2017

Betonul roman este unul dintre secretele minunilor arhitecturii antice, iar acesta ascunde o serie de secrete, la rândul său.

Modele computerizate ale tobermoritului, un element cheie folosit de romani pentru crearea betonului, oferă indicii despre cum ar putea fi creat, în zilele noastre, un tip de beton care să nu cedeze sub stres.

Cercetătorii au efectuat o analiză la nivel atomic a tobermoritului, un analog cristalin natural al hidratului de silicat de calciu (CSH), care formează cimentul, ce la rândul său ține betonul laolaltă.

Tobermoritul se formează în straturi, iar particulele ce stau la baza acestuia au uneori dislocații elicoidale; tocmai aceste defecte reduc stresul, ajutând straturile să alunece unul pe lângă celălalt. Alternativ, straturile pot aluneca foarte puțin, înainte ca defectele striate să le oprească.

Modele computerizate ale tobermoritului fără defecte arată că acesta se deformează ușor, deoarece moleculele de apă prinse între straturi produc alunecarea acestora. În cazul particulelor cu dislocații elicoidale, straturile alunecă foarte puțin, până ce se blochează din cauza acestor defecte.

”Informațiile pe care le-am dobândit în urma acestui studiu arată că defectele nu sunt întotdeauna detrimentale pentru un material, mai ales când vine vorba de structuri cristaline așezate în straturi, cum este tobermoritul”, arată Rouzbeh Shahsavari, de la Rice University, citat de futurity.org.

Acesta mai adaugă că astfel de defecte, prin blocarea alunecării straturilor, pot să sporească duritatea și rezistența la stres a materialului, cum ar fi betonul roman.

Astfel de proprietăți sunt cruciale când vine vorba de crearea unui beton care să fie dur și rezistent, în același timp. Defectele cimentului, care uneori sunt considerate atribute negative, pot deveni astfel proprietăți extrem de utile.

Shahsavari spune că cercetările efectuate ar putea oferi câteva posibilități de design pentru crearea unui beton care să fie mult mai rezistent decât materialul din prezent.