Dacă înjuri PSD-ul pe Facebook, riști să fii amendat

de: George Stanciu
08 05. 2017

Injuriile adresate pe Facebook către persoane publice sau partide politice, în cazul de față PSD, te-ar putea costa câteva sute de lei.

Bistrițeanul Călin Lucian Farcaș a postat, în data de 12 martie, un mesaj care conținea expresii jignitoare la adresa Partidului Social Democrat. Se pare că lucrurile n-au fost trecute cu vederea de către partid, care la cinci zile după postare, a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, cu privire la mesajele injurioase postate pe Facebook.

De la sesizare și până la amendă a trecut mai bine de o lună, aceasta fiind aplicată în data de 28 aprilie lui Farcaș, de către Poliția municipiului Bistrița. Așa cum relatează hotnews.ro, bistrițeanul ”a postat pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj public prin care a adresat expresii și cuvinte jignitoare la adresa mai multor persoane din cadrul formațiunii politice PSD Bistrița-Năsăud”.

În urma sesizării, a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 200 de lei. Purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb, arată că s-au făcut verificări cu privire la aspectele semnalate în cadrul sesizării venite din partea PSD.

Amenda pe care a primit-o Călin Lucian Farcaș a fost dată în baza Legii 61/1991, articolul 2, punctul 1. Astfel ”săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice” reprezintă contravenția săvârșită de Farcaș, amendat cu 200 de lei, așa cum se vede și în imaginile de mai sus.

Bistrițeanul nu se lasă, însă, afirmând într-o nouă postare că nu va achita amenda și că va merge în instanță, deoarece consideră că i-a fost afectat dreptul la liberă exprimare.