Cum schimbi locația pentru fișierele temporare din Windows

de: Alexandru Puiu
10 01. 2017

Fișierele temporare din Windows reprezintă o sursă semnificativă de stres dacă aveți o problemă cu spațiul liber. Puteți totuși să le mutați pe altă partiție.

Indiferent de versiune, un sistem de operare Windows nu ocupă foarte mult spațiu la început. Din acest motiv se comercializează tablete cu 32GB de spațiu care rulează Windows 10 fără probleme. Dificultățile apar odată cu trecerea timpului și sunt cauzate de fișierele temporare din Windows, pe lângă actualizările constante, memoria virtuală și fișierul necesar pentru hibernare.

Pentru fiecare dintre ele există o soluție. Până și în Windows este inclus un utilitar intitulat Disk Cleanup. Acesta vă permite să câștigați spațiu în caz de nevoie prin ștergerea fișierelor din Windows de care nu mai aveți nevoie, indiferent dacă sunt temporare sau vorbim de pachetele de date folosite de sistemul de operare în procesul de actualizare. Pe termen lung, mai ales dacă aveți un SSD de dimensiuni reduse, problema spațiului liber poate deveni totuși destul de frustrantă.

Implicit, fișierele temporare din Windows se află pe partiția de sistem, pe C:. Dacă instalați multe programe sau pur și simplu folosiți PC-ul foarte mult, în cazul unui SSD de dimensiuni reduse, acestea pot cauza probleme. Cel mai bine ar fi să le mutați pentru totdeauna pe o a doua partiție, unde spațiul liber nu este la fel de problematic.

Faceți click pe Start și tastați System. Acesați primul rezultat. Din noua fereastră vă interesează Advanced System Settings din partea stângă. Odată ajunși în System Properties, accesați secțiunea Advanced și faceți click în colțul din dreapta jos pe Environment Variables. Aici veți întâmpina o fereastră precum cea de mai jos. Selectați TEMP, apăsați pe Edit și tastați o nouă locație pentru fișierele temporare sau, folosind butonul Browse Directory, alegeți un alt director de pe altă partiție decât cea de sistem. Confirmați modificările cu Ok. Este foarte important să repetați pașii de mai sus și pentru a doua variabilă din Environment Variables intitulată TMP. Aceasta ar fi bine să fie redirecționată către același director precum TEMP.

Pentru ca modificările în referințele de sistem realizate mai sus să intre în vigoare, trebuie să reporniți PC-ul.