Cum să supraviețuiești urmărilor unui atac nuclear

de: George Stanciu
13 04. 2017

Un atac nuclear este puțin probabil, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să știi ce ai de făcut în caz că te surprinde un asemenea eveniment.

În cazul unui atac nuclear, trebuie să luăm în calcul nu doar posibilitatea destul de scăzută a unui război la scară largă, ci și amenințările de terorism nuclear, care pot folosi bombe tactice, cu încărcătură mică, dar deosebit de periculoase. Acestea pot avea între 0,1 și 10 kilotone, în comparație cu bomba de la Hiroshima, care avea 15 kilotone.

Michael Dillon, cercetător la Lawrence Livermore National Laboratory, a oferit în cadrul unui studiu din 2014, mai multe sfaturi cu privire la supraviețuirea în urma unui atac nuclear.

Cât timp nu te afli exact în zona unde este detonat un astfel de dispozitiv, ai șanse considerabile de a scăpa de un asemenea atac, doar că trebuie să fii extrem de atent la precipitațiile radioactive, cunoscute ca fallout în engleză.

Precipitațiile radioactive sunt un amestec de material al bombei, de pământ și alte rezidurii, care sunt vaporizate și iradiate, fiind apoi împrăștiate ca praf și purtate de vânt, în anumite direcții. Cele mai multe șanse le ai dacă rămâi înăuntru, dar trebuie să știi că nu toate clădirile oferă aceeași protecție împotriva reziduurilor.

Cum ne protejează clădirile după un atac nuclear

În graficul de mai jos poți observa care este gradul de protecție oferit de diverse tipuri de clădiri, unde valorile mai mari reprezintă o protecție sporită. Cele mai bune materiale care protejează împotriva precipitațiilor radioactive sunt cărămida și betonul, iar dacă ai parte de o încăpere fără ferestre, ești și mai norocos. Subsolurile sunt, de asemenea, recomandate pentru protecție.

Studiul lui Dillon a creat o serie de modele care îți arată opțiunile, în funcție de distanța față de explozie, deoarece acesta este factorul determinant pentru timpul apariției reziduurilor radioactive, arată businessinsider.com.

Dacă te afli lângă o clădire solidă sau lângă un adăpost la momentul exploziei, te poți ascunde acolo până la sosirea salvatorilor. Dacă te afli la câteva străzi de un astfel de loc, un sprint rapid până la adăpost este cea mai bună șansă pe care o ai.

În schimb, dacă un adăpost solid se află la aproximativ 15 minute distanță, este mai bine să te adăpostești într-un alt spațiu închis pe care îl ai la dispoziție (un magazin, un birou, etc.), dar trebuie să fii pregătit pentru mutare. Astfel, după aproximativ o oră, ar fi indicat să ai deja planul făcut pentru a merge către un adăpost solid.

Intervalul de o oră este recomandat deoarece, până la acea vreme, grosul precipitațiilor radioactive se va fi depus pe sol. Dacă ai posibilitatea, e bine să iei câteva provizii cu tine, mai ales apă, în timp ce te pregătești pentru plecarea spre un nou loc.