Cum provoacă încălzirea globală prăbușirea munților din Groenlanda

de: George Stanciu
11 07. 2017

Încălzirea globală duce la fenomene extrem de ciudate, iar prăbușirea munților din Groenlanda este unul dintre acestea.

Groenlanda are parte foarte rar de cutremure, însă acum câteva săptămâni, un cutremur de 4,1 grade a lovit insula Nuugaatsiaq, de pe costa de vest a Groenlandei, provocând un tsunami care a făcut patru victime.

Cu toate acestea, cutremurul nu ar fi de fapt un cutremur. ”Toată lumea a fost păcălită de prăbușirea unui munte”, spune Martin Luethi, glaciolog care studiază ghețurile din Groenlanda încă din 1993. Acesta este de părere că tsunamiul a fost provocat de o alunecare de teren din fiordul Karrat.

Și în 2002, cercetătorii norvegieni au descoperit că alunecările de teren pot păcăli seismografele și pot provoca valuri tsunami. Cu doi ani înainte, un astfel de val distrugea orașul abandonat Qullissat.

”Gheața nu poate susține un munte când se topește”, spune Luethi. ”Ciclurile de topire și de înghețare înseamnă că rocile sunt distruse, iar o bună parte din stâncile din Groenlanda nu au susținere”.

Alunecarea de teren din Nuugaatsiaq s-a desfășurat pe 1 kilometru lungime și 300 de metri lățime, dar mai important este că nu a fost un eveniment singular., scrie newscientist.com.

Martin Truffer, de la University of Alaska Fairbanks, spune că dacă Groenlanda va continua să se încălzească, ar putea apărea noi incidente de acest fel. Acesta vorbește despre o zonă din apropierea locului unde a avut alunecarea de teren, și aceasta fiind destul de instabilă.

Acesta observă că temperaturile crescute încep să distrugă munții, încet-încet, iar asta ar trebui să fie un motiv de îngrijorare majoră, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.