Cum au creat oamenii de știință lipiciul subacvatic perfect
Chiar și cel mai puternic lipici artificial devine inutil dacă este nevoie să îl aplici sub apă, astfel că e nevoie de ceva mai bun.
Cu toate acestea, crustaceele au capacitatea de a se ancora destul de puternic de pietre, pentru a face față prădătorilor care ar vrea să le prindă. Evident, natura are deja o soluție pentru lipiciul subacvatic, iar cercetătorii cred că au descoperit secretul.
O cercetare publicată recent în jurnalul Applied Materials and Interfaces ne arată că oamenii de știință de la Purdue University au reușit să creeze un lipici biomimetic, inspirat de observațiile față de crustacee, precum midiile, se lipesc foarte bine de pietre, rezistând chiar și în fața valurilor care se sparg de stânci.
Se pare că midiile au o serie de mici peri acoperiți de un lipici natural, bogat în aminoacidul DOPA. Deși mulți adezivi interacționează cu apa, compușii din DOPA nu fac asta. În schimb, aceștia lucrează direct cu suprafața materialului pe care se lipește midia, arată gizmodo.com.
Atunci când cercetătorii au adăugat acest aminoacid, alături de alte proteine, unui polimer artificial, acesta a devenit unul dintre ele mai puternice lipiciuri subacvatice create vreodată.
În mod surprinzător, testele arată că noul lipici este de 17 ori mai puternic decât cel folosit în mod obișnuit de midii. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că nu au un adevărat merit în această direcție; aceștia cred că midiile își limitează capacitatea de a se lipi de pietre, tocmai pentru a le fi mai ușor să s dezlipească, la nevoie.
Odată perfecționat, acest lipici inspirat de midii ar putea duce la noi moduri de reparare a unor structuri subacvatice, spre exemplu. De asemenea, ar putea avea utilizări chiar și pentru oamenii de rând.