Cum arăta viitorul nostru acum sute de ani pentru strămoși

de: Ciprian Plăiaşu
25 05. 2017

Cum credeți că va arăta omenirea în 2100 și ceva? Asta cu „Până în 2100 și ceva” este un vers dintr-un cântec al trupei Taxi. Ne vom teleporta? Vom călători criogenați către alte planete? Vom avea cipuri introduse în cap pentru a păstra toate amintirile?

[related]

Probabil v-ați obișnuit cu mine că nu pot să vă dau astfel de răspunsuri hi-tech, ci mai degrabă vă întorc un pic în timp. Să zicem că suntem in luna mai a anului 1900 si avem ca temă Cum va arăta lumea peste 100 de ani. Nimeni nu știa atunci că vor urma cele mai oribile atrocități: două războaie mondiale, Holocaustul, Gulagul, bomba atomică, Războiul Rece și multe alte lucruri de care umanitate nu este mândră deloc.

La momentul acela, poveștile lui Jules Verne cu căpitanul Nemo și aventurile în diverse locuri ale pământului păreau rupte dintr-o imaginație considerată aproape bolnavă. Submarinul, nava spațială, călătoria într-un număr mic de zile în jurul pământului, toate erau elemente la stagiul de proiect sau de idee când autorul le-a scris. Totuși, la 1900 lucrurile deja era mult mai avansate, iar viziunea despre viitor ajunsese și ea la niște cote interesante.  În cadrul unei campanii de advertising, un brand nemțesc de ciocolată, „Hilderbrands”, a lansat în 1900 o temă foarte interesantă – Cum arată lumea în Anul 2000. El a invitat artiștii să se exprime pe această temă şi au încercat să anticipeze câteva dintre „minunile” contemporane.

Aflați în plin proces de modernizare și de industrializare, dar beneficiind de perioada creativă a Belle Epoque, așa cum este cunoscut sfârșitul de secol XIX și începutul de secol XX (până la 1914), artiștii s-au exprimat creativ pornind de la ce cunoșteau: submarine acoperite cu sticlă pentru a descoperi fundul mărilor, vehicole amfibie (ei se gândeau că vapoarele vor merge pe șine și nu că mașinile ar putea să „înoate”). Înțelegeau comunicarea prin telefon pentru că Graham Bell inventase acest dispozitiv în 1876, dar prevedeau o evoluție către ce avem azi ca Skype, facebook video call etc.

Există multe imagini realizate în care se vorbește despre zbor. La 1900, era un ideal care se contura în acel moment, dar imaginația artiștilor se limita la ce cunoșteau atunci: aparate de zbor propulsate cu ajutorul baloanelor cu aer și undeva în viitor oamenii ar fi urmat să dispună de aparate personale de zbor. Apar și câteva idei existente azi sub alte forme – supravegherea poliției cu raze X pentru surprinderea infractorilor seamănă cu CCTV existent azi în mule orașe, o mașină de îndreptat vremea – un fel de tun, care poate face apel la rachetele folosite în prezent pentru alungarea norilor de furtună violentă sau mutarea clădirilor. Ideea de mutare a clădirlor sau mai degrabă cu casa la plimbare este frecvent folosită de cei care vor sa trăiască în rulote.

Deşi procesul de industrializare rapidă ajuta omenirea acelui timp să producă cele mai moderne dispozitive tehnice de până atunci, niciun artist implicat în ilustrarea vederilor nu a „prezis” platformele digitale şi tehnologia care au marcat şi caracterizează epoca postmodernă. Un alt lucru deloc punctat este războiul. Poate că oamenii, la 1900, considerau că războiul nu va mai exista sau că el nu va influența prea mult umanitatea, că unicul lucru pe care avem să îl facem este să explorăm și să descoperim.