Cum arată costumul din celule vii care poate să respire

de: Claudiu Râpan
21 05. 2017

O echipă de cercetători de la Massachussets Institute of Technology (MIT) a creat un costum de antrenament din celule vii, pentru sportivi, care respiră prin niște orificii care aduc aminte de branhiile unui pește. De asemenea, ele vin în mărimi mai mari sau mai mici și detectează automat căldura corpului atletului dar și nivelul de transpirație la care a ajuns. Practic, ele se deschid atunci când îți e prea cald și ai transpirat și se închid atunci când corpul se răcește.

Însă ceea ce face acest costum cu adevărat special este tehnologia din spatele ”branhiilor”. Acestea sunt făcute din celule vii care sunt sensibile la temperatură și umiditate. Cercetătorii susțin că aceste celule sunt perfect sigure, că oricine le poate atinge sau chiar și mânca fără să pățească nimic. Ele sunt fabricate extrem de ușor și pot fi folosite la o scară largă. De asemenea, pot îndeplini mai multe funcționalități care au legătură cu răspunsul la umiditate.

La baza celulelor stă bacteria E.coli, într-o formă care nu prezintă pericol. Aceasta a fost printată pe fâșii de latex, iar cercetătorii au observat că își modifica mărimea în funcție de condițiile de umiditate la care era expusă. Când au proiectat costumul de antrenament, ei s-au jucat cu mărimile și poziționarea fiecărei branhii în parte, luând în considerare locurile în care omul transpiră cel mai abundent. Acestea nu ating direct pielea, pentru siguranță, existând un strat de material care desparte celulele de purtător, notează Phys.org.

Aceiași cercetători au creat și o pereche de pantofi sport care respiră, având la bază tot tehnologia bazată pe celule vii care se măresc și se micșorează. Branhiile se regăsesc de această dată sub talpă, la fel, neexistând contact între picior și acestea. Asta înseamnă că atunci când alergi și laba piciorului îți transpiră, branhiile se vor deschide automat pentru a permite ventilarea. Când piciorul este uscat, acestea se închid.