Cum activezi Night Shift în macOS pentru a nu avea probleme cu ochii

de: Alexandru Puiu
23 04. 2017

Dacă vrei să dormi mai liniștit seara după ce ai pierdut multe ore în fața computerului, învață cum activezi Night Shift în macOS în mod automat.

Mai multe studii au confirmat că expunerea la lumină albastră după ce a apus soarele poate influența calitatea somnului. Cercetările sunt atât de clare pe marginea acestui subiect, încât majoritea creatorilor de sisteme de operare au introdus soluții native pentru desktopuri și mobile cu scopul remedierii situației. Ideea este cât se poate de simplă. În timpul nopții, ar fi bine ca toate echipamentele electronice cu care interacționezi să afișeze conținutul pe ecran cu o temperatură caldă. În acel context, culorile vor fi mai gălbui, dar ai mari șanse să adormi mai ușor atunci când te pui în pat.

Soluția celor de la Apple pentru problema culorilor reci este intitulată Night Shift și a fost introdusă inițial în iOS. Încă de la prima versiune de iOS 10, utilizatorii de iPhone-uri și iPad-uri au putut opta pentru activarea automată a Night Shift între anumite ore. În cazul meu, am optat pentru 22:00 și 9:00. Pentru Mac-uri, la fel ca pe Windows, pentru a avea aceleași efect, ar fi trebuit să instalați o aplicație dedicată intitulată F.lux. Modul în care funcționează acel utilitar l-am detaliat într-un articol dedicat.

Odată cu lansarea versiunii de macOS Sierra 10.12.4, Night Shift a ajuns pe Mac-uri. Asta înseamnă că, din câțiva pași simpli, poți schimba temperatura de culoare a conținutului de pe ecran. În acest scop, primul pas pe care trebuie să-l faci este să intri în System Preferences din Finder  – Applications sau din bara de aplicații. Urmează un click pe Displays și accesarea secțiunii Night Shift din dreapta sus. După cum se poate vedea în captura de mai sus, parametrii nu sunt foarte numeroși. Poți automatiza activarea Night Shift între anumite ore, sau poți opta pentru Sunset to Sunrise (De la apus la răsărit). Astfe, în funcție de locația de pe glob în care te afli, din momentul în care a apus soarele, temperatura de culoare se schimbă automat. Există și un slider prin care poți ajusta cât de radicală să fie schimbarea culorilor. Ideal ar fi să optezi pentru vreo 75%. Modificările se aplică în timp real, nu trebuie să apeși pe Apply sau Ok.

Night Shift se poate activa și manual în funcție de nevoie, printr-un click în colțul din dreapta sus al desktop-ului, pe cele trei liniuțe ce afișează centrul de notificări. Fă click pe secțiunea Today și, folosind scroll-ul de la mouse, afișează două opțiuni ascunse în partea de sus a meniului. Acolo găsești Night Shift și Do not disturb. Activeaz-o pe prima. Tot de acolo o dezactivezi rapid dacă vrei.