Dacă nu lauzi eforturile copilului, îl vei transforma într-un leneș

de: Nicoleta Apostol
19 09. 2017

O echipă de cercetători internaționali spun că atunci când copiilor li se spune că sunt inteligenți, devin mult mai repede leneși și renunță mult mai ușor la obstacolele care apar în calea lor.

Altfel spus, o mare parte din acești copii nu se ambiționează să își depășească condiția, tocmai pentru că ei cred că deja au făcut-o. De asemenea, nu vor fi la fel de onești cu ei și cu cei din jur, în ceea ce privește gradul lor de pregătire. Copiii în vârstă de trei ani se comportă diferit atunci când li se spune ”Ești atât de inteligent”, față de ”Bravo, te-ai descurcat foarte bine de data asta”. Studiul arată că lăudarea abilității copilului, în locul efortului depus de acesta, sau a unui comportament specific într-o situație are consecințe neintenționate și reduc motivația acestora de a învăța, dar și de a face față eșecului.

”Ne stă în fire să le spunem copiilor cât de inteligenți sunt”, spune Gail Heyman, co-autorul lucrării și psiholog pentru UC San Diego News Center . ”Chiar și atunci când părinții și educatorii știu că dăunează motivației de realizare a copiilor, tot nu se pot opri. Ceea ce arată studiul nostru este că aceste acte ale lor pot depăși motivația copiilor și se pot extinde până la moralitatea acestora. Asta înseamnă că acest copil este predispus să trișeze pentru a face să pară că totul este bine”, continuă psihologul.

Pentru acest studiu, cercetătorii au cerut ca 300 de copii să joace un joc de ghicit, folosind cărți cu numere. La acest experiment au participat 150 de copii de 3 ani și 150 de copii de 5 ani. Aceștia au fost lăudați, fie pentru inteligența lor, fie pentru performanțele lor, însă un grup de control nu a primit nicio laudă, de niciun fel.

După ce i-a lăudat, cercetătorul le-a cerut să nu trișeze și a părăsit camera pe la jumătatea jocului. Comportamnetul ulterior al copiilor lăudați pentru inteligență  a fost monitorizat de o cameră ascunsă și a surpins cum mulți dintre ei s-au ridicat de pe scaun sau s-au aplecat pentru a privi numerele.

Așadar, părinții trebuie să învețe să adreseze copiilor laudele potrivite copiilor lor și să fie foarte atenți la greutatea cuvintelor pe care le folosesc. Ideea de la care pornește studiul de față se bazează pe faptul că micuții ar trebui să fie lăudați pentru efortul depus în anumite sarcini sau activități și pentru comportamentul lor specific cu anumite ocazii, astfel încât ei să fie motivați să depășească obstacolele și nu să le ocolească.