Consumul de cafea poate cauza deshidratarea organismului: mit sau realitate

de: Ioana Bîrsan
17 04. 2017

Consumul de cafea a fost asociat, de-a lungul timpului, cu ideea de deshidratare, însă studiile ne arată că nu există o legătură cauzală între cele două.

Opinia publică a fost, pentru o perioadă îndelungată, adepta ideii că acest lichid (cafeaua) are un efect diuretic. Asta însemna că persoanelor aflate sub riscul deshidratării li se recomanda să renunțe la consumul de cafele. Însă, prin definiție, o băutură diuretică este un produs care crește producția organismului de urină. În acest sens, apa sau orice altă băutură consumată în cantități mari are un efect diuretic.

Consumul de lichide alimentează corpul cu fluidele necesare supraviețuirii și inițiază producția de urină. În funcție de pierderile de urină care urmează consumului de lichide, o băutură hidratează organismul într-o foarte mică măsură dacă există eliminări mari de lichide ulterior consumului.

Cafeina este un diuretic slab, iar toleranța la acest efect este obținută rapid (în decursul a patru sau cinci zile), dacă consumatorul bea cafea în mod regulat. Însă aceste lucruri sunt cunoscute de câteva decenii. În 1928, un studiu ne arată că dacă participanții nu consumau cafeină de-a lungul a două luni de zile, o doză de jumătate de miligram per kilogram de masă corporală (aproape jumătate de ceașcă de cafea) determină o creștere vizibilă de urină, potrivit Science Alert.

Studiul s-a realizat pe 59 de indivizi sănătoși care au fost monitorizați de-a lungul a 11 zile. Investigația avea rolul primordial de a le permite cercetătorilor să determine dacă consumul de cafea duce la pierderea de fluide sau la deshidratare.

Specialiștii au monitorizat o serie de factori, precum producția de urină și culoarea ei, iar aproape toate măsurile le-au indicat că echilibrul fluidului în organism nu a fost influențat de consumul regulat de cafea. Iar aceste rezultate sunt judecate din prisma efectului pe care aceasta îl are asupra corpului –calculându-se cât lichid este reținut în corp și cât este eliminat. În plus, comparând cu retenția de fluid în cazul consumului de apă, cercetătorii nu au identificat diferențe considerabile.

Astfel, deși băuturile care conțin cafeină, precum cola și energizantele, au implicațiile lor asupra sănătății indivizilor, în ceea ce privește capacitatea de a optimiza echilibrul de fluid din organism, nu ai de ce să îți faci griji referitor la consumul de cafea.