Chinezii ar putea fi în spatele atacului WannaCry
O nouă analiză lingvistică realizată de o companie de inteligență informatică din SUA a scos la iveală probabilitatea ca cei care s-au aflat în spatele atacului de tip ransomware WannaCry să fie vorbitori nativi de limbă chineză. Amercianii au examinat redactarea în 28 de limbi ale cererilor de răscumpărare a datelor și au ajuns la concluzia că ele prezintă semne clare că ar fi scrise de o persoană care știe foarte bine limba chineză.
Compania Flashpoint a examinat atât cererile de răscumpărare scrise în chineză, cât și pe cele redactate în alte limbi, iar varianta scrisă în limba asiatică sare în evidență prin stilul foarte corect și prin faptul că este mai lungă decât celelalte. De altfel, biletul redactat în engleză, chiar dacă este scris la un nivel peste medie, conține anumite greșeli gramaticale pe care un vorbitor nativ nu le-ar face niciodată. Din asta deducem că autorul, deși familiar cu limba engleză, nu se ridică la un nivel înalt în ceea ce privește cunoștințele sale despre ea.
În ceea ce privește biletele redactate în celelalte 26 de limbi, pe lângă engleză și chineză, ele sunt traduse cu ajutorul serviciilor automate de genul Google Translate. Modul defectuos în care sunt scrie indică spre acest lucru, relatează Cnet.com.
Până la această descoperire s-a crezut că atacatorii din spatele WannaCry ar fi din Coreea de Nord, conform unor cercetări ale Google. Un specialist al companiei americane a descoperit niște linii de cod care sunt identice cu cele folosite de un grup de hackeri despre care se știe că e afiliat guvernului din Coreea de Nord. Deși este cunoscut faptul că grupul în cauză, Lazarus, este exploatat de conducerea de la Phenian, este foarte probabil ca aceștia să opereze din China. Atacul ransomware WannaCry a fost cel mai mare de acest gen și a afectat peste 100.000 de organizații din 150 de țări.