Chimioterapia și radioterapia ar putea fi înlocuite de o dietă adecvată

de: Sebastian Rotaru
02 01. 2017

Tratamentul pentru leucemie ar putea include, într-o zi, restricții speciale ale dietei. Cercetătorii au descoperit un aminoacid esențial care +joacă un rol crucial în crearea de celule stem, iar asta ar putea fi alternativa cimioterapiei și radioterapiei.

Valina este unul dintre cei zece aminoacizi esențiali- proteina creează bariere care sunt primordiale vieții, dar nu sunt secretate de organismul uman. Prim urmare, ea se obține prin dietă și se găsește în alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea, lactatele și legumele. Valina este implicată în metabolism și repararea țesuturilor, iar acum este, de asemenea, esențială pentru formarea de celule stem din sânge. După cum s-a raportat în jurnalul Science, cercetătorii de la Universitățile Tokyo și Stanford au descoperit că celulele stem din sânge nu au mai proliferat atunci când acestea au fost puse în vase Petri fără valină, relatează scientificamerican.com.

Șoareceii lispiți de aminoacizi timp de două – patru săptămâni, de asemenea, nu au mai dezvoltat noi globule roșii și albe.

Bazându-se pe aceste rezultate, inițiatorul studiului, Hiromitsu Nakauchi, alături de colegii săi, sunt de părere că privarea pacienților de valină înainte de un transplant de măduva osoasă i-ar putea scuti de chimioterapie sau radiații – care distrug celulele canceroase pentru a face loc celor transplantante, dar care pot prezenta riscuri de sănătate. Într-un experiment următor, Nakauchi și colegii săi au realizat testări ale acestei idei folosind șoareci și au reușit să realizeze transplanturi de maduvă osoasă fără a fi nevoie de radiații sau chimioterapie. Însa, jumătate dintre șoareci au murit, la scurt timp după ce procesul s-a încheiat, din cauza lipsei de valină.

Nakauchi a spus că va dura mult până când cercetările vor determina cât timp pot oamenii să tolereze o dietă liberă pe valină (care ar putea fi furnizată pe cale intravenoasă). Dar, în cazul în care privarea lucrează la omaeni, ar putea apărea posibilitatea de transplanturi de măduvă osoasă pentru unii pacienți, cum ar fi femeile însărcinate sau persoanele cu un număr scăzut de celule, care nu sunt considerați, de obicei, candidați pentru chimioterapie sau radioterapie, spune Li Linheng, un biolog de celule stem. El crede că această abordare va trebui combinată cu terapii sau doze mai mici de chimioterapie și radiații pentru a fi, totuși, eficiente.