Cerneala fotovoltaică ar permite o producție mai facilă a panourilor solare

de: Ioana Bîrsan
24 03. 2017

Cercetătorii dezvoltă numeroase tehnologii prin care să poată capta energia solară, însă cerneala fotovoltaică prezintă o multitudine de avantaje noi care vor eficientiza procesul pe viitor.

În prezent, materialele din siliciu sunt utilizate pentru a capta puterea solară. În plus, există o multitudine de concepte noi care, deși sunt mai puțin eficiente și se bazează pe materiale mai scumpe, ele sunt mai ușor de produs. Descoperirile în acest domeniu au condus la dezvoltarea celulelor solare din perovskit. Avantajul lor este că se bazează pe materiale foarte ieftine și ușor de găsit, dar au și potențialul de a fi mult mai eficiente decât cele existente pe piață. Cu toate acestea, ele nu sunt fără de păcat și prezintă două probleme semnificative: nu a fost demonstrată posibilitate de integrare a lor în producția în masă și ele tind să se descompună destul de rapid, conform Ars Technica.

Lucrurile încep să prindă însă contur și cercetătorii găsesc o modalitate de a realiza cerneala din perovskit, iar aceasta va permite producția în masă a materialului. Deși, la bază, cristalele din perovskit sunt o clasă de materiale care împărtășesc aceeași structură generală, ele pot fi formate, cel mai simplu, dintr-o soluție pe bază de apă, ceea ce înseamnă că ceea ce va rezulta va putea înveli tot felul de materiale.

După numeroase încercări, în medii și sub condiții diferite, echipa de cercetători a reușit să compună cerneala de perovskit care se poate usca într-un singur minut, la o temperatură de 100 de grade celsius, pe orice suprafață. Aceasta este o modalitate rapidă care va permite încorporarea cernelii în producția în masă.

Celulele individuale realizate prin intermediul acestui proces aveau o eficiență de 17% în unele cazuri, iar prin posibilitatea de adăugare a unui strat suplimentar, eficiența va putea spori mai mult de 19%.

Deși cerneala fotovoltaică este din mult puncte de vedere un material mai bine închegat decât cele care erau folosite până în prezent, aceasta nu dispune de o stabilitate pe termen lung. Când materialul a fost folosit pentru mai mult de 3.000 de ore, cam 20% din el s-a degradat.

Deși noua cerneală nu reușește să rezolve multe dintre problemele întâmpinate de materialele confecționate din perovskit, acestea vor putea fi rezolvate în paralel. Unele laboratoare pot lucra la stabilitatea cernelii fotovoltaice, altele la eficiența sa.