Cel mai vechi calculator din lume: cum era folosit de civilizațiile antice

de: Ioana Bîrsan
17 05. 2017

Cel mai bătrân calculator din lume are o vechime mai mare decât ne-am fi așteptat și ar fi influențat evoluția civilizațiilor antice.

Deși acesta nu se ridică la nivelul performanțelor unui calculator digital, el a avut totuși o însemnătate destul de mare în timpul Greciei Antice, acum mai mult de 2000 de ani. Sub greutatea apei, a nisipului și a corăbiei naufragiate care l-a cărat, rotițele din bronz și părțile mecanice ale calculatorului astronomic, din vremurile antice, s-au uzat și ruginit de-a lungul veacurilor.

La începutul secolului XX, un grup de pescari a descoperit această ruină antică și bogățiile pe care le aducea cu sine, o nouă înțelegere asupra universului anticilor. Cu doi ani mai târziu, în 1902, calculatorul a atras atenția arheologului Valerios Stais și este astăzi cunoscut sub denumirea Mecanismul Antikythera (nume inspirat de denumirea insulei de pe care provine și care se află lângă coasta Greciei). Astăzi, se celebrează împlinirea a 115 ani de când acesta a fost descoperit de Stais.

Misterul încă nerezolvat al calculatorului antic

De-a lungul deceniilor care au trecut, oamenii de știință s-au folosit de diverse tehnici (raze-X și procesare computerizată) pentru a înțelege mecanismele după care funcționa Antikythera și pentru a o reconstrui la valoarea ei de altă dată (cercetătorii aproximează că invenția datează din perioada anilor 200-70 î.Hr). În videoclipul atașat mai jos puteți vedea o reconstrucție virtuală a acestui mecanism antic.

Acest dispozitiv complex conținea o colecție elaborată de 30 de cheițe și rotițe care formau un mecanism amplu cu ajutorul căruia astronomii din antichitate cercetau Soarele, Luna, eclipsele, planetele și întreaga organizare a universului. Rotirea mânerului din compoziția dispozitivului pune în mișcare rotițele care, la rândul lor, mișcau limbile ceasului, permițându-i utilizatorului să prezică eclipsele și trecerea altor corpuri celeste pe cer.

Cel mai interesant aspect este că niciun alt mecanism de un asemenea calibru nu a mai apărut vreme de mai mult de o mie de ani, potrivit The Verge.

Scanările realizate de cercetători au scos în evidență o inscripție care ar juca rolul unei etichete care oferă explicații cu privire la funcționarea dispozitivului. Mai mult, pe aceasta se oferă o serie de detalii referitor la culoarea eclipselor (detalii care atunci erau folosite pentru a realiza predicții astronomice).

Cercetătorii nu au aflat încă cert care era scopul calculatorului antic sau cine se folosea de el și, probabil, că nici nu vom afla aceste lucruri. Dar, specialiștii își păstrează încă speranța că vor recupra mai multe fragmente ale bătrânului dispozitiv care le vor permite să răspundă la câteva întrebări despre Mecanismul Antikythera.