Care este cea mai periculoasă rețea socială pentru mintea ta

de: Ioana Bîrsan
23 05. 2017

Un nou studiu ne sugerează că rețelele sociale ar putea avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor tineri, dar una dintre acestea are un rol principal în această tragedie. 

Bombardarea constantă cu evenimentele din viețile fericire ale celorlalți utilizatori nu este neapărat cel mai bun mod de a-ți petrece timpul și, un studiu recent, subliniază pericolul pe care rețelele sociale îl pot avea asupra sănătății mintale a utilizatorilor tineri. Dintre acestea, Instagram, o aplicație care le permite utilizatorilor să distribuie poze cu activitățile întreprinse zilnic, a fost catalogată drept cea mai periculoasă rețea socială pentru tineri.

Cercetătorii de la Royal Society of Public Health au realizat un studiu pe 1.500 de utilizatori ai rețelelor sociale, cu vârstele cuprinse între 14 și 25 de ani, cu scopul de a sublinia care dintre cele cinci mari platforme online (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat și YouTube) sunt cele mai dăunătoare pentru aceștia. În urma a 14 întrebări legate de sănătatea participanților la studiu, Instagram a apărut ca fiind cea mai periculoasă rețea socială pentru tinerii din ziua de azi, fiind urmată de Snapchat, Facebook și Twitter, notează marketwatch.com.

Rețelele sociale au fost catalogate ca dând naștere unei dependențe mai mari decât țigările și alcoolul și devine din ce în ce mai greu să ignorăm pericolele la care ne expun, căci un sfert dintre mileniali se uită la telefon de mai mult de 100 de ori pe zi.

Un studiu precedent, realizat în 2015, sugerează că persoanele care suferă de depresie și anxietate se folosesc de smartphone-uri și de rețelele sociale pentru a face față stresului și presiunilor zilnice, în loc de a găsi o modalitate de a face față emoțiilor și problemelor în relațiile pe care le au.

Rețelele sociale și primejdia la care sunt expuși utilizatorii

Distribuirea și publicarea excesivă a postărilor pe Facebook sau pe orice altă rețea socială este strâns legată de sentimentul de singurătate, iar utilizarea acestor platforme devine o modalitate de a combate izolarea și a de a fi integrat în relații de asociere cu ceilalți. Aceasta nu este însă prima dată când cercetătorii leagă Facebook-ul de sentimentul de singurătate și mai mult de 79% dintre utilizatori care se descriu astfel tind să împărtășească mai multe informații personale pe platformele sociale, precum cărțile și filmele preferate.

În plus, dintre utilizatorii care se simt triști și singuri, majoritate aleg să distribuie postările în mod public, tocmai pentru a se asigura că sunt ușor de contactat de ceilalți. Deși rețelele sociale au și beneficii (comunicarea facilă cu prietenii, loc unde îți poți stoca amintirile importante și așa mai departe) dependența de acestea poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. În primul rând pentru că într-un asemenea cadru, în care toată lumea expune doar fațeta pe care o preferă, se creează așteptări nerealiste despre persoanele implicate și despre mersul și aspectul societății, fiind foarte ușor de denaturat realitatea vieții zilnice.