Cât de grele sunt condițiile pentru muncitorii din fabricile Apple
Despre fabricile Apple am auzit de multe ori că ar avea condiții grele de lucru, dar acum avem o confirmare mai clară ca oricând.
Dejian Zeng a petrecut șase săptămâni ca angajat la o fabrică de iPhone-uri de lângă Shanghai, în vara lui 2016. Programul nu este unul ușor, deoarece intri în schimb la 19:30 și apoi lucrezi 12 ore (în care se includ pauzele), făcând o muncă repetitivă, cum ar fi să înșurubezi un șurub pe telefon, iar mai apoi să treci la celălalt. Ziua dormi într-o cameră pe care o împarți cu alții, iar seara o iei de la capăt.
Slujba lui Zeng presupunea ca acesta să pună difuzorul telefonului în carcasă, iar apoi să-l strângă cu un șurub. Acesta spune că la început nu putea ține pasul cu linia de asamblare, dar odată cu trecerea timpului, s-a obișnuit, iar sarcina repetitivă și simplă devine un reflex.
Tânărul spune că dormea alături de alte șapte persoane, iar zona de locuit era la aproximativ 10 minute de mers cu autobuzul de fabrică. După ce începi lucrul, ai o primă pauză de 10 minute după două ore, suficientă pentru a trage un pui de somn sau pentru a merge la toaletă, dar nu îndeajuns pentru a le face pe ambele.
Pauza de masă, de 50 de minute, vine după alte două ore, iar aici sunt servite legume, carne sau tăieței. Zeng mărturisește că mâncarea de la cantină nu era gratuită, cu toate că nu avea o calitate ridicată.
După 7:30, când își termină programul, angajații se întorc ”acasă”, fac un duș, dacă au apă caldă, iar apoi se joacă, merg la internet cafe sau stau în pat, pe telefoane. Rețelele Wi-Fi din ”campus” necesită cumpărarea sau obținerea de monede, pe care le poți aduna din instalarea de aplicații, spre exemplu.
Acesta spune că oamenii de acolo se gândesc doar la bani, de care au nevoie pentru a-și întreține familiile, dar sunt conștienți că un astfel de job nu este o carieră. Unii nu stau mai mult de câteva luni, în timp ce alții rezistă chiar și mai bine de un an, când apare și posibilitatea de promovare.
Cei aproximativ 100.000 de angajați din campus știu că produc iPhone-uri pentru Apple și știu când oficialii companiei vin la Pegatron, pentru să vorbește despre ”clientul” care este în vizită. Controalele au devenit mai stricte când a început producția pentru iPhone 7, modelul fiind încă nelansat la acea vreme.
Oamenii care lucrează aici nu sunt foarte dornici să-și cumpere un iPhone, totuși. I-ar costa salariul pe cel puțin două luni ca să își permită un telefon pe care îl țin în mână, într-o oarecare măsură, zilnic. Mulți preferă smartphone-uri ale unor branduri chinezești.
Lucrurile s-au mai schimbat în fabricile care lucrează pentru Apple, iar condițiile de muncă s-au îmbunătățit, treptat. Cea mai mare problemă este lucrul peste program, care ajunge să se întâmple chiar voit: unii angajați spun că vor să lucreze peste program, dar nu de drag, ci pentru că salariul de bază este destul de mic.
O dată pe lună, primești salariul, de aproximativ 450 de dolari. Prin prisma unor salarii atât de mici, Zeng, citat de businessinsider.com, este de părere că Apple nu va putea muta producția în SUA. Dacă, totuși, asta s-ar întâmpla, ar fi mai eficient să fie instalați roboți pe linia de asamblare, în loc să fie plătiți dublu angajați.