Bitcoin surprinde prin performanțele atinse în 2016

de: George Stanciu
09 01. 2017

Bitcoin este încă o monedă controversată, dar asta nu oprește avântul acestei ”valute” descentralizate, pe care unii încă încearcă să o speculeze.

Nicolas Cary, cofondatorul Blockchain a publicat un editorial citat de slashdot.org, în care critică predicțiile cu privire la moartea Bitcoin, afirmând că ”fiecare este mai greșită decât cea dinainte”.

Afirmațiile acestuia vin după ce Bitcoin a fost desemnată cea mai bună monedă din 2016, în cadrul unei analize Bloomberg. Moneda a obținut acest titlu pentru a șasea oară; titlul a fost deținut de moneda descentralizată încă din 2010, cu o excepție în 2014, când a obținut tocmai reversul medaliei, fiind cea mai slabă monedă.

Pe parcursul anului 2016, valoarea Bitcoin a crescut cu 122%, trecând peste pragul de 1.000 de dolari, la un moment dat. Acesta spune că epitetele precum ”volatil”, ”catastrofic” sau ”periculos” nu se aplică Bitcoin, ci mai degrabă piețelor globale clasice.

Lucrurile au luat o turnură ciudată în iunie, când lira sterlină s-a prăbușit după rezultatul aparent surprinzător al referendumului Brexit, având acum o valoare cu 17% mai scăzută decât înainte de acest moment. Lira egipteană a scăzut cu 59%, naira nigeriană a scăzut cu 37%, pesoul argentinian a pierdut 17 procente iar bolivarul, moneda Venuezelei, sare din grafic când vine vorba de scăderi.

În astfel de momente și parțial ca răspuns la acestea, valoarea unui Bitcoin a crescut, fenomenul fiind cunoscut ca antifragilitate. Acesta reprezintă o serie de sisteme care devin mai puternice ca răspuns la șocuri, atacuri sau alte probleme.

Bitcoin a reușit, în general, să-și dubleze valoarea de la un an la altul, uneori fără să facă prea multă vervă în afara propriei nișe. Cu toate acestea, lucrurile par să se schimbe și este interesant de urmărit unde va ajunge moneda în 2017.