Petiția aceasta vrea să salveze Flash, după ce Adobe a zis că renunță la el

de: Alexandru Puiu
01 08. 2017

La scurt timp după ce Adobe Flash a primit un termen oficial de expirare de la Adobe, o nouă petiție online speră să schimbe destinul limbajului de programare.

Foarte multe companii importante din tech au făcut eforturi pentru a convinge creatorii de conținut online să-și migreze conținutul din Adobe Flash în HTML5 sau în alte limbaje de programare mai sigure. Google, Mozilla, Apple și nu numai au pus presiune pe Adobe să ia o decizie radicală în privința viitorului acestei platforme ce vine la pachet cu vulnerabilități periculoase. Majoritatea browserelor moderne au început să blocheze nativ conținutul în Flash tot pentru a-ți ține sistemul în siguranță.

Vestea bună este că Adobe a anunțat data oficială a decesului Flash în urmă cu aproximativ o săptămână. Din 2020, compania va înceta suportul pentru el și nu-l va mai oferi pentru descărcare. Au fost suficiente doar câteva zile până când un grup de dezvoltatori web au inițiat o petiție online prin intermediul căreia speră să modifice viitorul Flash. Semnatarii actului speră să convingă Adobe să transforme defunctul limbaj de programare într-un software open source, care poate fi modificat și actualizat de către comunitate.

Peste 5.000 de oameni au semnat petiția disponibilă pe GitHub și un număr important de membrii ai comunității online s-au angajat să lucreze la o versiune îmbunătățită de Adobe Flash, dacă va deveni open source.

Motivul principal din spatele petiției create de Juha Linstedt are legătură cu conservarea unei bucăți importante din istoria internetului. „Flash este o bucată importantă din istoria internetului, iar uciderea Flash înseamnă că viitoare generații nu vor putea accesa trecutul”, scrie acesta. Având în vedere volumul foarte mare de experiențe, jocuri și site-uri create în Flash în ultimele două decenii, Linstedt speră ca transformarea platformei în open source va facilita experimentarea lor în viitor.

Nici un oficial Adobe nu a comentat pe marginea petiției detaliate pe BleepingComputer, dar dacă adună suficient de multe semnături, va fi imposibil de ignorat.