Acum îți poți face mobilă mai repede decât ai asambla-o pe cea de la IKEA
O nouă tehnică de printare 3D îți permite să-ți confecționezi mobilă în funcție de preferințe în decursul a doar câteva minute.
O colaborare între Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și designerul Christophe Guberan a condus la dezvoltarea unei noi tehnici de printare 3D care ți-ar putea pune la îndemână o opțiune ieftină prin intermediul căreia îți poți crea mobilier în funcție de propriile preferințe. Noul proces are la bază o tehnică rapidă de printare care depășește constrângerile anterioare cu privire la viteză, dimensiune și calitate. În acest fel, cumpărătorii pot personaliza o piesă de mobilier și o pot printa în decursul a câteva minute.
Înainte de această inovație, printarea 3D venea cu un set de limitări. Printarea unui obiect necesita o structură de suport și timp pentru realizarea proiectului, ceea ce însemna că procesul de realizare era unul lent care permitea doar confecționarea obiectelor de dimensiuni reduse, potrivit Digital Trends.
Însă noua tehnică creată printează în interiorul unui gel care acționează ca un suport de 360 de grade. Asta înseamnă că un designer de produse poate desena într-un spațiu 3D, fără a depinde de limitele pe care le impune gravitația. Acest lucru transformă tehnologia și printarea devine un proces care se poate realiza rapid și fără a ține cont de dimensiunea obiectului pe care vrei să-l realizezi.
Potrivit unui cercetător de la MIT, o structură complexă (precum cea din imaginea atașată la acest articol) a putut fi realizată în doar 28 de minute. În cadrul unui alt experiment, specialiștii au putut printa o structură în 10 minute, deși ea putea fi realizată, în mod normal, apelând la tehnologia tradițională de printare 3D, în 50 de ore.
Deși tehnologia se află momentan în faza de experiment, ea a atras atenția unor companii, precum Steelcase, care sunt impresionate de viteza de realizare a unui proiect complex. Partea bună este că noua tehnologie nu se limitează la materialul tipic pentru printarea 3D, motiv pentru care ea devine o opțiune cu care designerii pot opera cu ușurință.