Activitatea cerebrală poate continua și după moarte

de: George Stanciu
08 03. 2017

Activitatea cerebrală din ultimele clipe ale vieții a fost studiată îndelung, iar acum cercetările arată că semnalele electrice pot apărea chiar și după moarte.

Cercetătoarea canadiană Loretta Norton, alături de o echipă de oameni de știință de la University of Western Ontario, au examinat această problemă delicată în cadrul unui experiment, publicând rezultatele ulterior. Acest experiment s-a bazat pe înregistrările electroencefalografice ale unor pacienți conectați la sisteme de menținere a vieții cu aparatură artificială, aceștia fiind deconectați și monitorizați pentru până la 30 de minute după moarte.

Activitatea cerebrală exista în cazul tuturor pacienților, niciunul dintre aceștia fiind în moarte cerebrală la momentul începerii experimentului, iar timpul 0 din graficul de mai jos reprezintă momentul morții clinice. Acesta este momentul în care tensiunea arterială devine constantă, indicând faptul că inima s-a oprit. Momentul 0 apare la câteva minute după ce pacienții au fost deconectați de la sistemele de menținere în viață, arată discovermagazine.com.

Cercetătorii notează că în trei din patru cazuri, activitatea electroencefalografică (EEG) a încetat înainte ca bătăile inimii să se oprească; în cazul pacientului 2, acest eveniment s-a petrecut cu 10 minute înainte de timpul 0. În cazul pacientului 4, însă, rezultatele sunt surprinzătoare, deoarece activitatea electrică în forma undelor delta s-a petrecut până la 10 minute după ultima bătaie a inimii.

Autorii spun că este greu de explicat acest fenomen al undelor delta care apar post-mortem. Este dificil de găsit un argument fiziologic pentru activitatea EEG, având în vedere că se produce după o perioadă îndelungată de sistare a circulației sanguine. Aceste unde ar putea fi un element artefactual, deși o astfel de sursă nu s-a putut identifica.

O altă descoperire importantă este că momentul în care inima încetează să mai bată nu este asociat cu vreo schimbare abruptă în EEG. Autorii nu au descoperit, astfel, vreo dovadă a unui impuls masiv delta (cunoscut ca unda morții), care a fost observat în cazul șoarecilor, după decapitare.