Acest elev român vrea să pună la încercare teoriile celor mai mari fizicieni ai lumii

de: Ioana Bîrsan
26 05. 2017

Acest elev român, de doar 18 ani, vrea să pună la încercare teoriile celor mai mari fizicieni ai lumii și vrea să revoluționeze teoria coardelor, de care s-a ocupat o bună parte a vieții și Einstein.

Cristian Ilie este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, din Galați, și a luat deja locul întâi la concursul de Fizică organizat de Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. El a obținut medalia de bronz la olimpiada națională de Fizică când era în clasa a IX-a. Pasiunea sa a început de când era mic și, drept dovadă, în clasa a VII-a participa deja la un concurs internațional organizat de Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, pe care l-a și câștigat, potrivit Adevărul.

Inițial, invențiile tânărului au cuprins un proiect care viza energia solară. Astfel, a creat o casă alimentată cu energie solară. Ledurile din căsuța creată erau alimentate de un acumulator de 12 volți, unde Cristian stoca energia acumulată în timpul zilei. Olimpicul din Galați își schimbă între timp domeniul de activitate, deși pasiunea pentru fizică rămâne o constantă.

Cristian Ilie are un plan ambițios și vrea să revoluționeze teoria coardelor, de care Albert Einstein s-a ocupat o mare parte a vieții lui. Această teorie ar putea rezolva incompatibilitatea majoră a fizicii moderne, anume cea dintre mecanica cuantică și teoria generală a relativității (teorii incompatibile în forma lor actuală).

Ca să ajungă la rezultate notabile, tânărul își propune să se folosească de laserul de la Măgurele pentru a descoperi noi subdiviziuni ale materiei, unele mai mici decât protonii. Dincolo de orice altceva, olimpicul este fascinat de această zonă a fizicii pentru că își poate pune la muncă imaginația: ”Pe domeniul luminii, putem descoperi particule din ce în ce mai mici. La un moment dat, constatăm că totul este energie. Acum, în Fizică, se caută unirea celor patru forţe: forţele de interacţiune tari, forţele dintre atomi, forţele de interacţiune slabă şi forţa gravitaţională”, explică tânărul.