Această bacterie misterioasă se poate regenera asemenea lui Wolverine

de: Ioana Bîrsan
28 03. 2017

Cercetătorii descoperă o bacterie care este una dintre cele mai misterioase și stranii organisme din lume și are capacitatea de a se regenera.

Stentor, deși pare a fi numele unei specii de dinozauri sau a unui antierou din benzile desenate, acest organism este de fapt o bacterie alcătuită dintr-o singură celulă atât de masivă încât poate fi detectată cu ochiul liber. Deși e înspăimântătoare când ne-o imaginăm sau vedem, aceasta le poate oferi specialiștilor informațiile necesare pentru a putea înțelege condițiile în care regenerarea umană ar fi posibilă, conform Wired.

Având o dimensiune cuprinsă între 1 sau 2 milimetri, bacteria este de o mie de ori mai lungă decât oricare altă specie de bacterii cunoscută în prezent și are un volum de un miliard de ori mai mare ca acestea. Ținând cont că avem de a face cu o singură celulă,  care nu dispune de un creier, aceste lucruri sunt destul de complexe. Ceea ce este, de asemenea, surprinzător pentru un organism care nu dispune de un sistem nervos este faptul că poate evita prădătorii, conștientizând prezența lor, iar, în același timp, poate ignora stimulii repetitivi și nedăunători.

Partea poate cea mai surprinzătoare, de care ne spune și Marshall, un cercetător de la Universitatea din California, este că această bacterie în aparență simplă poate învăța, deși nu are un creier. Dacă detectează un prădător sau un pericol, va emite un nor de pigment albastru, probabil pentru a-l distrage pe acesta. Dacă acest truc nu va funcționa, și atacatorul va mușca o bucată din acest organism miraculos, el se va regenera ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Dacă oamenii de știință reușesc să identifice secretele de care dispune bacteria pentru a se regenera, atunci ei vor putea aplica puterile organismului și la ființele umane. În acest fel, specialiștii nu se vor centra asupra acelor studii cu privire la mecanismele de înlocuire a celulelor afectate, ci vor încerca să găsească modalitățile prin care celulele afectate se pot regenera de unele singure, reconstruind țesuturile în forma lor originală.

Astfel, ceea ce aflăm este că puterile regenerative ale bacteriei se datorează spațiilor scăzute dintre segmentele ADN-ului. Dacă la oameni aceste secțiuni se întind de-a lungul a sute de litere, la acest organism ADN-ul este se strânge de-a lungul a 15 litere, un lucru impresionant. În plus, acesta își stochează datele genomului în sute de mii de copii. astfel încât indiferent de afecțiunile de care suferă să poată apela la instrucțiunile necesare pentru a soluționa problema.