Cercetătorii își pot da seama dacă un tânăr va abuza sau nu de droguri
Abuzul de droguri reprezintă un risc major mai ales în perioada adolescenței, în care tinerii sunt expuși unor riscuri mai mari și sunt chiar încurajați uneori de prieteni să consume droguri. Noi studii arată că tinerii predispuși la abuzul de stupefiante pot fi detectați din timp.
O echipă de cercetători a spun că modul în care creierele adolescenților sunt conectate ar putea să îi ajute să prezică dacă aceștia vor dezvolta probleme cu abuzul de droguri și când. Cercetătorii au studiat adolescenții care sunt mult mai impulsivi decât colegii lor – trăsătură legată uneori de abuzul de droguri, relatează BBC News.
Prin scanarea creierului, oamenii de știință au descoperit adolescenți care au avut un anumit model de activitate cerebrală și șanse mai mari să abuzeze de droguri, iar studiul a fost publicat în Nature.
Aceștia le-au cerut la 144 de tineri care nu au consumat niciodată droguri să completeze niște chestionare și să participe la niște teste de comportament, pentru a le fi evaluată impulsivitatea și modul în care sunt atrași să încerce chestii noi. Cercetătorii au efectuat apoi o serie de scanări ale creierului, solicitând totodată adolescenților să îndeplinească sarcini de pe urmă cărora vor câștiga bani.
Testul a fost conceput pentru a vedea modul în care reacționează unele părți ale creierului când vine vorba de a obține o recompensă. S-a descoperit că cei care au avut o activitate cerebrală mai puțin nervoasă, au fost mai susceptibili în a dezvolta o problemă cu drogurile în următorii doi ani.
O teorie din spatele acestui fapt este că adolescenții care nu sunt dispuși să consume droguri au o motivație mai scăzută pentru a primi o recompensă tradițională, cum ar fi banii.
Un profesor de la Universitatea Standford a spus că aceste scanări ale creierului reprezintă pentru el speranța că vulnerabilitățile adolescenților ar putea fi ținute sub control înainte de apariția unor probleme. Totuși, datele din acest studiu sunt încă unele în fază de experiment.
„Prin urmare, este important că rezultatele acestea să fie reproduse în studii separate, înainte ca documentele să fie folosite pentru a schimba modul în care acești tineri sunt diagnosticați și tratați”, a delcarat profesorul Derek Hill, de la Universitatea College London.