A noua planetă: misteriosul corp ar fi fost capturat de către Sistemul Solar
A noua planetă este un obiect misterios neconfirmat încă, dar există o mulțime de teorii cu privire la existența sa.
Această planetă este considerată a fi mult mai departe decât Pluto, iar cea mai nouă teorie arată că planeta ar fi una interstelară, ce a fost capturată de către sistemul nostru solar, în trecut.
James Vesper, autorul unui studiu cu privire la acest fenomen, spune că este foarte plauzibil ca a noua planetă să fie o lume capturată, ce în trecut a călătorit prin spațiu, fără să fie atașată de o planetă. Vesper și mentorul său, profesorul Paul Mason, au realizat simulări care analizează 156 de întâlniri între sistemul nostru solar și planete interstelare. Astfel de întâlniri nu sunt chiar atât de neobișnuite pe cât ar părea, mai ales că unele studii arată că aceste planete singuratice sunt mai numeroase decât planetele ce se rotesc în jurul stelelor.
Majoritatea simulărilor arată că o astfel de planetă ar fi expulzată rapid de sistemul solar, dar în 40% din cazuri, aceasta ar ajunge să fie capturată de sistem. În funcție de caracteristicile planetei, aceasta ar putea arunca de pe orbită o planetă deja existentă în sistem, conform space.com.
A noua planetă este de aproximativ 10 ori mai mare decât Pământul, iar existența sa a fost propusă în mod serios în octombrie 2014, pentru prima dată, de către Scott Sheppard și Chadwick Trujillo. Aceștia au observat că influența gravitațională a unei planete nedescoperite gigantice ar putea explica ciudățeniile legate de orbitele unor obiecte distante, cum ar fi cea a planetei pitice Sedna.
Orbita presupusă a planetei este consistentă cu cea a unei planete capturate, dar simulările nu pot oferi informații și despre originea acestei lumi.