Visul oricărui gurmand: aceste tehnologii ți-ar permite să simți gustul mâncării virtuale

de: Andrada Bonea
04 11. 2016

Știți vorba aia cu „nu voi fi impresionat de tehnologie până când nu voi putea descărca mâncare de pe internet”? Nu am ajuns încă acolo, dar experții au dezvoltat tehnologii cel puțin la fel de promițătoare.

De exemplu, dacă ești pasionat de jocurile cu realitate virtuală, sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să fii pus în fața unei mese pline cu mâncare și să simți că îți lasă gura apă. Ei bine, oamenii de știință de la Universitatea din Singapore au creat o tehnică prin care poți să simți aromele preparatelor pe care le ai pe ecran. Mai mult decât atât, s-a inventat și tehnologia prin care, dacă simulezi mestecarea, vei simți textura mâncării între dinți, ca și cum ar fi reală, potrivit New Scientist.

Au mai fost experimente care au reușit să păcălească oameni că simt gustul unor alimente imaginare. Nimsha Ranasinghe de la Universitatea din Singapore a experimentat cu o acadea digitală, care emulează diferite gusturi, și cu o lingură cu electrozi care amplifică gustul sărat, amar sau acru al mâncării din ea. Digitalizarea completă a acestor gusturi ar putea fi extrem de utilă pentru cei care încearcă să renunțe la diverse alimente, din cauza sănătății.

Cu acest scop, Ranasinghe și colegul Ellen Yi-Luen Do au început să experimenteze cu stimulări termale. Astfel, au creat un sistem care necesită ca utilizatorul să pună vârful limbii pe o porțiune cu elemente termoelectrice, care se încălzesc sau se răcesc rapid, stimulând neuronii care contribuie la perceperea gusturilor. Ranasinghe și Do vor ca acest sistme să fie încorporat în căni care să facă băuturile sărace în zahăr să pară mai dulci.

Desigur, mâncarea nu e doar despre gust, ci și despre textură. O echipă de experți de la Universitatea din Tokyi a prezentat un dispozitiv care folosește electricitatea pentru a simula experiența anumitor mâncăruri, cu texturi diferite. Sistemul folosește, precum în cazul celui creat de echipa din Singapore, tot electrozi, dar nu sunt plasați pe limbă, ci pe mușchiul maseter (folosit în mestecare).

Pentru a da senzația de textură mai dură, experții au stimulat mușchiul la o frecvență mai mare. De asemenea, o pulsație electrică mai lungă simulează o textură mai elastică, care a mimat cu succes textura jeleurilor.

Ambele experimente sunt în faza experimentală, dar sunt foarte promițătoare. E suficient să ne imaginăm câți oameni ar putea beneficia de pe urma lor. Ne referim în special la cei care sunt nevoiți să țină diete sau au diverse alergii. Astfel de tehnologii le-ar permite să se bucure de alimente pe care nu le pot consuma propriu-zis.

Un spital din Singapore are în plan un studiu pe termen lung cu lingurile care au electrozi implantați. Scopul ar fi de a reduce aportul de sodiu în cazul pacienților vârstnici. Deseori, înaintarea în vârstă provoacă pierderea simțurilor gustative, iar oamenii ajung să prefere arome mai puternice. Problema e că un consum prea mare de sare poate crea presiune sanguină mare.

Ar fi interesant ca aceste tehnologii să fie aduse împreună în realitatea virtuală, pentru a crea experiențe multisenzoriale complexe. Ranasinghe a dat un exemplu interesant: un astronaut și-ar putea pune o cască cu realitate virtuală, cu ajutorul căreia să fie transpus în mediul de acasă, în timp ce savurează o cafea virtuală bună.