Viermele din măr: de ce „imunitatea” Mac-urilor e un mit
Mai crede cineva că Mac-urile sunt invulnerabile la viruși? Puțin probabil, pentru că acest mit a fost demontat de ceva vreme.
[related]
Pe lângă demonstrațiile în scop științific, am văzut, de atunci, și atacuri reale. Acum doi ani, de exemplu, colegii mei au calculat că riscul de a întâlni un program malware pe un Mac sau un dispozitiv OS X era de aproximativ 3%. Cifra era mică, mai ales comparativ cu riscul de infecție pentru utilizatorii de Windows, de 21%. Totuși, dacă o traduci în numărul de incidente potențiale, ajungi la concluzia că un utilizator activ de Internet putea să întâlnească un program malware care să-i infecteze dispozitivul de cel puțin 10 ori pe an.
Căile de atac sunt aceleași – un e-mail fals, un fișier share-uit și celelalte metode care s-au dovedit de succes în atragerea utilizatorilor de PC-uri. În plus, dacă descarci și instalezi programe din alte surse decât cele oficiale – App Store – crește riscul de a-ți infecta dispozitivul.
Nici programele ransomware, al căror număr crește cu o viteză amețitoare, nu au ocolit Mac-urile pentru multă vreme. Anul acesta, am văzut primele astfel de atacuri și în cazul lor.
Ce vreau să subliniez, de fapt? Infectarea unui Mac este posibilă. La fel de adevărat este că riscul e mai mic decât în cazul unui PC cu Windows sau al unui telefon cu Android. Totuși, dacă ai un Mac sau un dispozitiv cu OS X, trebuie să te adaptezi acestei realități simple, că nu mai este imun la malware, și să îți iei aceleași măsuri de precauție ca pentru orice PC sau gadget cu alte sisteme de operare.
În IT, ca și în medicină, este mult mai simplu să previi decât să tratezi. Ce poți face, deci? Cuvintele magice sunt “backup”, “upgrade-uri”, “atenție”. Sunt sigur că le știai, dar important este să le pui și în practică.
Backup cu regularitate – Dacă ai o variantă cât mai recentă a fișierelor tale din telefon sau Mac, în eventualitatea că vei cădea victimă unui atac, nu vei fi “la mâna” celor care îți cer bani pentru a-ți debloca dispozitivul. Oricum, nu aveai nicio garanție că îți primești datele înapoi dacă ai fi plătit suma cerută. Tocmai de aceea, noi nu recomandăm nici utilizatorilor individuali, nici companiilor să plătească, dacă li se cere o răscumpărare pentru datele lor.
Upgrade-uri – Rolul lor este, în primul rând, unul de securitate: să remedieze anumite bug-uri din versiunea anterioară. Profită de ele cât timp producătorul le face încă, pentru că, după ce dispozitivul respectiv rămâne cu câteva generații în urmă, nu i se mai aduc upgrade-uri deloc și devin – evident – mai puțin sigure.
[related]
Atenție – Orice pare suspect, de regulă chiar e. Dacă îți scrie un prieten cu care nu ai mai vorbit de mult și îți trimite un link în mesaj, este foarte posibil ca acel link să ascundă, de fapt, un program malware trimis de infractorii cibernetici.
În fine, mai ai câteva măsuri la îndemână pentru a crește siguranța Mac-ului tău. De exemplu:
-Să folosești un browser web cu sandbox și care rezolvă problemele de securitate prompt;
-Să dezinstalezi programul Java;
-Să dezactivezi funcțiile Bluetooth, IPv6 și Airport, atunci când nu le folosești;
-Să folosești ultima versiune de Adobe Reader.