Viața bate filmul: cele mai ciudate arme ale spionilor

de: Ciprian Plăiaşu
05 11. 2016

Întotdeauna am fost fascinat de armele spionilor, mai exact de tot ce scoteau Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan sau Daniel Craig din buzunare când dădeau viață celebrului agent 007.

[related]

James Bond întodeauna are la dispoziție gadgeturi care mai de care mai inovative și mai performante care îl ajută în momente cheie: ceasuri inteligente, parașute ascunse prin căptușeli de sacouri luxoase, mini-camere de filmat, dispozitive cu laser în formă de pix, bile explozibile, telefoane mobile cu tot felul de instrumente, ochelari cu raze X sau infraroșu etc.

Lăsând deoparte ficțiunea, unele din gadgeturile sale spectaculoase, de odinioară, sunt azi opțiuni de bază ale telefonul mobil, ale smartwatch-ului ori ale ochelarilor VR sau AR. Totuși, ar fi o discuție cu privire la unele din armele folosite de spionii reali de-a lungul timpurilor. Vom exclude din start pistolul pentru că intenția noastră este să ne oprim asupra acelor instrumente complet inofensive care au fost transformate în arme letale.

Ciocolata explozibilă

Vom începe cu ciocolata. Otrăvirea adversarilor poate să fie o metodă eficientă de eliminare a adversarilor. Practica este una străveche, dar ar fi prea puțin și prea banal pentru a introduce în topul nostru. Dar când vorbim de transformarea unor tablete de ciocolată într-un dispozitiv explozibil cu scopul de al ucide pe premierul Marii Britanii, interesul se schimbă.

La începutul anului 1943 un producător german de dispozitive explozive a reuşit să acopere bombele de mici dimensiuni cu o peliculă fină de ciocolată neagră. Tabletele de ciocolată erau împachetate într-un ambalaj negru şi strălucitor cu un aspect luxos. Regimul nazist intenţiona să recurgă la agenţi secreţi aflaţi în misiune în Marea Britanie pentru a introduce discret pachetul în sufrageria lui Winston Churchill. Tabletele letale de ciocolată, denumite Peter’s Chocolate, conţineau o cantitate de exploziv suficientă pentru a ucide persoanele aflate la o distanţă de câţiva metri. Se pare că planul a fost dejucat. Multă vreme s-a crezut că povestea ciocolatei explozibile a fost unul dintre multe zvonuri din perioada războiului, dar în 2009 s-au publicat schițele acestei tablete.

Pistolul ruj, de la ruși

Am spus că nu vorbim despre pistoale, dar acesta chiar nu avem cum să nu îl prezentăm. Este un obiect prezent în multe poște ale domanelor și domnișoarelor și pare, da senzual, dar total inofensiv: rujul. Serviciile secrete sovietice, celebrul KGB a dezvolta pistolul ruj de 4,5 milimetri, intitulat cinic „sărutul morţii”. Ar fi aparţinut unei femei spion la mijlocul anilor 1960. Nu se ştie clar dacă a fost folosit, însă pistoalele mici, a căror încărcătură nu era una clasică, ci cu cianură, erau utilizate deseori pentru asasinate în acea perioadă.

Umbrela otrăvită bulgărească

Poate una dintre cele mai răsunătoare acțiuni ale unui serviciu de spionaj este uciderea scriitorul disident bulgar Georgi Markov cu o umbrelă. Lucrurile s-au petrecut astfel: un agent bulgar secret a folosit în 1978 o umbrelă pentru a-l omorî pe scriitorul Markov. O umbrelă standard a fost modificată pentru a se injecta în interior otravă. În cazul lui Markov vârful umbrelei conţinea o doză letală de ricin, imposibil de urmărit. Potrivit lui Boghardt, în 1991, în Bulgaria au fost descoperite mai multe umbrele făcute cu scopul de a ucide.

În afara acestor dispozitive ucigașe de-a lungul anilor au fost identificate numeroase alte gadgeturi care urmăreau principalul scop pe care îl aveau spionii: adunarea de informații. Camere de fotografiat minuscule ascunse în pixuri, stilouri, ochelari etc. Porumbeii voiajori erau utilizați pentru trimiterea din informații. Între aceste metode se remarcă și una venită chiar din România comunistă.

Pantoful cu transmiţător în călcâi

Pantofii lui James Bond mereu au câte ceva atașat. De obicei un cuțit în vârf care transforma acest obiect vestimentar într-o armă. Totuși prin anii ’60, diplomaţii occidentali aflaţi  în Europa de Est evitau să-şi cumpere hainele din zonă, preferând să le comande din Vest. În România, de exemplu, serviciile secrete foloseau această practică în avantajul lor şi lucrau mână  în mână cu serviciul poştal. Astfel, în pantofii livraţi către diplomaţii aflaţi aici erau instalate transmiţătoare în călcâi, care ofereau în mod constant coordonatele poziţiei pe hartă  a celor spionaţi.  Acest sistem a fost descoperit în cadrul unei conferinţe atunci când aparatele de securitate au detectat un semnal slab de transmisie care a dispărut imediat ce toţii diplomaţii au părăsit sala.

Așadar oricât de impresionați am fi de ficțiunile hollywoodiene, există multe momente când viața bate filmul.