Vasele de sânge artificiale pot crește odată cu pacientul
Vasele de sânge artificiale au acum și capacitatea de a crește odată cu purtătorul, devenind extrem de utile în cazul intervențiilor făcute copiilor.
O echipă de medici de la University of Minnesota au elaborat un nou studiu ce arată că un nou tip de vase de sânge create artificial pot crește în organisme tinere după ce au fost implantate în interiorul pacientului. Testul a fost efectuat pe miei, iar rezultatele au fost pozitive.
Dacă un asemenea rezultat se confirmă și în cazul oamenilor, noile tipuri de grefe ar putea elimina nevoia de operații efectuate constant în cazul copiilor cu defecte congenitale la nivelul inimii.
Profesorul Robert Tranquillo, de la Universitatea din Minnesota, a lucrat alături de o echipă pentru a crea tuburi asemănătoare cu vasele de sânge, folosind celule de la un donator, iar apoi au îndepărtat aceste celule, pentru a micșora riscul ca organismul să respingă vasele de sânge.
Pentru a crea materialul necesar acestui studiu, cercetătorii au combinat celule de piele prelevate de la o oaie cu un material asemănător cu gelatina, numit fibrin, în forma unui tub. Apoi, au pompat în mod ritmic nutrienții necesari pentru dezvoltarea celulară, timp de cinci săptămâni. Celulele au fost ”hrănite” cu ajutorul unui bioreactor create special pentru experimentul actual.
Echipa a folosit apoi detergenți speciali pentru a înlătura toate celulele originale, având apoi la dispoziție un vas de sânge ce nu provoacă reacții ale sistemului imunitar. Tubul implantat a fost rapid populat de către celulele mielului, astfel că vasul de sânge și-a modificat forma și a crescut alături de pacient, conform sciencedaily.com.
Vasul de sânge implantat în interiorul mielului a crescut cu 56% în diametru în 50 de săptămâni, iar capacitatea de pompare a sângelui prin acesta s-a majorat cu 216%. Nivelul de proteină de colagen a crescut cu 465%, dovedind că vasul de sânge a crescut și nu s-a întins, pur și simplu.
Următorul pas este acela de a discuta cu alți doctori fezabilitatea proiectului și de a cere aprobările necesare pentru testare pe oameni, în următorii ani.