Vara, vacanța și infractorii

de: Ștefan Tănase
16 08. 2016

“Vară” și “vacanță” sunt o pereche omniprezentă. Pun pariu că este imposibil să treacă o zi de vară fără să vină vorba și de vacanță. Sigur ai un coleg care tocmai se pregătește să plece în concediu sau altul care de-abia s-a întors, plus multe poze din călătorii, văzute la prietenii de pe Facebook, în fiecare zi; ca să nu mai vorbim de vacanța ta personală, pe care o plănuiești încă sau care e deja la capitolul amintiri frumoase.

[related]

Vacanța este momentul în care nu “trebuie” să faci nimic, ci “vrei” să faci totul… Iar acum vin eu și îți stric cheful, aducând vorba de infractorii cibernetici, pentru care vacanța altora e o nouă ocazie de a face bani. Nu trebuie să fie chiar așa, ideea este că, fără să faci vreun efort ieșit din comun, poți să te bucuri de vară și de călătorii și să eviți problemele.

În primul rând, dacă îți cumperi online biletele de avion sau cazarea la hotel, ai grijă să respecți regulile generale de securitate. Pagina de plată trebuie să aibă o conexiune sigură, cu “https”, nu doar “http”, în URL. De asemenea, sunt utile autentificarea în doi pași – încercările de logare în cont trebuie confirmate prin SMS sau printr-un cod de securitate trimis pe e-mail – și o soluție de securitate care are și o funcție de tip Safe Money.

În timpul călătoriei, poți ajunge la un hotel sau restaurant care oferă gratuit tablete vizitatorilor, pentru a se conecta la Internet. Dacă folosești un astfel de dispozitiv, cel mai bine este să accesezi doar site-uri de informare sau divertisment și să eviți să te conectezi la adresa de e-mail sau pe rețelele de socializare. Asta pentru că este posibil ca pe dispozitivul respectiv să fi fost instalat un program malware sau unul de tip keylogger, care să copieze datele introduse.

Verifică întotdeauna site-urile de unde descarci actualizări de software, pentru că notificările care te anunță că aceste actualizări sunt necesare pot fi false și așa ajungi să instalezi un program malware pe dispozitivul tău.

Atunci când te conectezi la rețele wi-fi publice gratuite, din restaurante, aeroporturi sau hoteluri, ai grijă ca denumirea să fie cea corectă.

Se poate întâmpla ca infractorii cibernetici să creeze hotspot-uri cu denumiri similare celor oficiale, pentru a intercepta datele utilizatorilor. De asemenea, încearcă să eviți rețelele fără parolă. Acestea sunt un element important care protejează datele, pentru a nu fi decriptate.

Dacă vrei să-ți accesezi conturile de online banking sau de e-mail – mai ales cel de serviciu, care poate conține informații valoroase pentru un atacator – folosește un VPN (Virtual Private Network) atunci când te conectezi la Internet. Așa, vei avea certitudinea că informațiile tale trec printr-un “tunel” protejat, în loc să fie disponibile pentru oricine ar încerca să facă rost de ele.

Înainte să pleci în vacanță, verifică dacă este folosit un serviciu VPN în compania ta. De asemenea, ai posibilitatea să te abonezi la servicii VPN pentru o perioadă limitată, astfel încât să fii în siguranță în vacanță, indiferent la ce rețea te conectezi.

Nu în ultimul rând, mare atenție unde ții telefonul sau orice alt dispozitiv pe care îl ai la tine. Pe lângă infractorii cibernetici, există și hoții “de rând”, foarte interesați de câștiguri rapide și nu tocmai cinstite. În caz de pierdere a dispozitivului folosit, există aplicații gratuite care pot localiza telefonul sau tableta, îl pot opri dacă utilizatorul introduce un cod sau pot șterge informațiile conținute.

În concluzie, dacă iei aceleași măsuri de siguranță ca și acasă, în relația dintre vară și vacanță nu o să apară niciun nor .