Un robot a rezolvat unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei în numai trei zile

de: Bogdan Cristea
15 06. 2016

O inteligență artificială a reușit să creeze o teorie care ar putea explica unul dintre marile mistere din ziua de azi.

Conform Wikipedia, platelminții sau viermii lați sunt o încrengătură de viermi protostomieni acelomați, de tipul viermelui de gălbează, sau al panglicilor, sau al unor viermi mai puțin cunoscuți, ca planariile. Una dintre abilitățile cele mai interesante ale acestora este cea de a se regenera, chiar și atunci când sunt secționați. Însă, pe parcursul timpului, cercetătorii nu au fost capabili să explice cum este posibil acest lucru, motiv pentru care acum au apelat la uriașa putere de procesare a unui robot.

Michael Levin and Daniel Lobo au programat un calculator să imite studii desfășurate în realitate, în cadrul unei simulări. Din câte se pare, calculatorul ghicea modul în care genele viermilor ar permite regenerarea, după care folosea rețeaua genetică obținută într-o simulare. Dacă soluția sa era potrivită și rezultatele arătau că un vierme ar fi, într-adevăr, capabil să se regenereze, calculatorul modifica într-o mică măsură rețeaua și repeta procesul pentru a obține rezultate și mai bune.

La prima vedere, acest experiment ar părea relativ simplu, însă rezultatele au fost impresionante. După trei zile de încercări și evaluări, calculatorul a reușit să creeze un model care se potrivea cu fiecare dintre sutele de experimente pe care le avea în baza de date. Mai exact, acesta a reușit să creeze o teorie care ar putea explica modul în care viermii se regenerează.

”Invenția modelelor care explică ceea ce se întâmplă în natură este cel mai creativ lucru realizat de cercetători. Este sufletul activității științifice. Niciunul dintre noi nu ar fi putut crea un asemenea model; comunitatea științifică a eșuat timp de un secol”, a declarat Michael Levin. Trebuie, totuși, să menționăm că realizarea programului care a efectuat simulările și adunarea materialelor științifice a durat în jur de trei ani de zile. Însă cercetătorii susțin că inteligența artificlă ar putea fi folosită în viitor în orice domeniu științific, pentru a rezolva probleme extrem de complexe.