Un programator a șters mai multe linii de cod și aproape a „stricat” internetul

de: Andrada Bonea
29 03. 2016

Probabil nu ai observat, dar săptămâna trecută, o bună parte din software-ul pe care e construit internetul a fost afectat după ce un programator nervos a decis să șteargă toate codurile făcute de el dintr-un registru popular Javascript, numit npm.

Poate că nu sună ca o mare problemă. La urma urmei, codurile sunt șterse și reîncărcate tot timpul. Totuși, Azer Koculu, programatorul în cauză, e creatorul unui pachet de 11 coduri pe care se bazează companii precum Facebook, Netflix și Airbnb. Problema a fost rezolvată și probabil majoritatea utilizatorilor nu au observat nimic în neregulă. Totuși, pentru dezvoltatorii web, a fost un mic coșmar, iar unul dintre ei a scris chiar că „aproape a fost stricat internetul”, potrivit Science Alert.

Dacă te întrebai cum câteva linii de cod pot duce la prăbușirea internetului, iată explicația: când sunt construite programe, există o mulțime de module și instrumente disponibile, tocmai pentru a înlesni procesul. Cel mai mare registru al acestor module Javascript e o platformă open-source numită npm, care e un fel de App store pentru dezvoltatori. Aceștia caută funcționalitatea pe care și-o doresc printre module. Unul dintre cele mai populare astfel de module era cel de 11 linii de cod scris de Koculu, care, deși e foarte simplu, juca un rol vital pentru mai multe platforme.

Modului său funcționează ca o scurtătură pentru dezvoltatori, astfel încât ei să nu fie nevoiți să scrie de la zero un întreg cod de fiecare dată. Printre companiile care se bazau pe acest modul se numără nume mari, precum Facebook, Netflix, Spotify și nu numai. Software-urile care funcționau cu acest cod erau Babel, care face codurile să fie executate mai repede, și React, cu care dezvoltatorii pot crea interfețe mai bune. Așadar, când a dispărut codul lui Koculu, s-a declanșat un mic război.

Din fericire, la doar 10 minute, cineva a publicat o versiune identică și funcțională a modulului, care a rezolvat câteva dintre probleme. Apoi, a fost republicată versiunea inițială dintr-un back up, care a rezolvat tot ce a mai rămas. Aparent, Koculu a explicat că totul a plecat de la o dispută cu Kik, compania de mesagerie, pentru un modul la care lucra Koculu, numit, de asemenea, kik. Compania i-a cerut să schimbe numele modulului, dar el a refuzat, ceea ce a stârnit un schimb de mailuri tensionate, pe care le poți citi aici. Cei de la npm au considerat că are mai mult sens ca Kik să folosească modulul omonim, ceea ce l-a deranjat cel mai tare pe Koculu. Koculu și-a cerut scuze pentru întreruperea subită, dar își susține, în continuare, decizia, spunând că nu e drept ca cineva din afară să facă regulile pentru npm.