Un nou cod al MIT te-ar putea ajuta să navighezi mai rapid pe internet

de: Bogdan Cristea
10 03. 2016

Cei de la MIT au creat o metodă prin care ar putea mări viteza cu care se încarcă paginile pe internet.

Nu puține au fost persoanele care au observat că, deși tehnologia în ceea ce privește conexiunile la internet devenea din ce în ce mai bună, vitezele cu care puteau naviga pe unele site-uri nu au crescut atât de mult. După cum scriu și cei de la Gizmodo, principala cauză este faptul că site-urile cresc în complexitate mult mai rapid. Asta duce la anumite întârzieri din partea browser-elor.

Din această cauză, cercetătorii de la Laboratorul de Științe Computerizate și Inteligență Artificială din cadrul MIT au dezvoltat Polaris, o soluție care ajută browserele să încarce paginile într-un mod mai eficient. Problema pe care acesta ar putea să o rezolve are legătură cu modul în care browserul adună fișierele (HTMl-uri, JavaScript-uri, poze etc.) atunci când accesează o pagină. Fiecare dintre obiecte este evaluat, iar în urma unor astfel de evaluări, browserul uneori este nevoit să adune și alte fișiere dependente. Problema este că asemenea relații de dependență nu sunt cunoscute decât după ce este descărcat primul fișier.

Polaris, în schimb, ar înregistra toate dependențele și interdependențele dintr-o pagină și le-ar plasa într-un grafic al paginii. Graficul, la rândul său, ar urma să fie folosit pentru a descărca elemente ale paginii într-un mod mai eficient. Persoanele implicate în proiect au comparat această situație cu cea a unui agent de vânzări. Atunci când acesta vizitează mai multe orașe, este mai bine să aibă o hartă a întregii regiuni pentru a planifica cea mai eficientă rută. Același lucru vrea să-l facă și Polaris, oferind o listă a tuturor elementelor înainte ca browser-ul să încarce o pagină.

Până acum, Polaris a fost testat pe nu mai puțin de 200 de site-uri, printre care se numără și ESPN, Weather.com și Wikipedia. Cercetătorii au folosit JavaScript pentru crearea lui și speră ca acesta să fie integrat în viitor în cele mai folosite browsere.