Juriul a decis: România are printre cele mai bune filme din acest secol

de: Bogdan Cristea
23 08. 2016

Calitatea cinematografiei românești este încă o dată recunoscută pe plan internațional.

De câțiva ani de zile, criticii de film din toate țările au observat cum filmele regizate de români încep să adune premii la unele dintre cele mai importante festivaluri internaționale. Producții precum ”Moartea domnului Lăzărescu”, ”După dealuri”, ”Eu când vreau să fluier, fluier” sau ”Bacalaureat” sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute. Iar acum, un film românesc a fost inclus de către BBC în topul celor mai bune pelicule din acest secol.

Britanicii au apelat la 177 de critici din toată lumea pentru a realiza topul, explicând și motivul pentru care au decis să-l creeze. Anul trecut, compania a realizat un top al celor mai bune o sută filme americane făcute vreodată, iar dintre acestea, doar 6 erau realizate după anul 2000. Astfel, publicația a vrut să demonstreze că cinematografia a evoluat, iar acest secol ne-a dăruit câteva filme de excepție.

Ceea ce este cu adevărat interesant pentru români, însă, este includerea filmului ”4 luni, 3 săptămâni și două zile”, regizat de Cristian Mungiu în anul 2007. Conform Wikipedia, acesta a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007 și un Premiu FIPRESCI, acordat în cadrul aceleiași ediții a festivalului. Filmul dezbate un subiect tabu: drama trăită de femeia română în contextul Decretului anti-avort din perioada lui Nicolae Ceaușescu. Tema a mai fost reflectată și în filmul „Ilustrate cu flori de câmp”, din 1974.

”4 luni, 3 săptămâni și două zile” este situat pe locul 15 din 100, o realizare impresionantă, având în vedere faptul că se află înaintea unor producții mult mai cunoscute, precum ”Requiem for a Dream”, ”The Pianist”, ”12 Years a Slave”, ”City of God”, sau ”Memento”. Mai mult sau mai puțin surprinzător, primul loc este ocupat de ”Mulholland Drive”, regizat de David Lynch, film pe care BBC nu ezită să-l numească cel mai bun al secolului 21. Proiectul a fost inițial un episod pilot de două ore pentru un serial de televiziune al postului ABC Network, postul sperând să repete succesul serialului precedent al lui David Lynch, Twin Peaks.