Pacienții complet paralizați pot merge din nou datorită exoscheleților și realității virtuale
Nu este prima oară când vorbim despre lucrurile uimitoare pe care tehnologia și știința le pot face pentru oameni.
Mai mulţi pacienţi paralizaţi din cauza unor vătămări severe la nivelul măduvei spinării şi-au recuperat abilitatea de a-şi mişca picioarele, după ce s-au antrenat cu un exoschelet conectat la creierele lor. Unul dintre ei a reînceput chiar să meargă, cu ajutorul unei perechi de cârje.
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat Walk Again Project în oraşul brazilian Sao Paulo, cu scopul principal de a-i ajuta pe pacienţii paraplegici să înceapă să se mişte din nou, cu ajutorul unui exoschelet conectat la creier, potrivit The Independent.
Experții au descoperit, în timpul antrenamentelor, că toţi cei opt pacienţi au început să îşi recapete treptat simţul tactil şi abilitatea de mişcare. Medicii au crezut anterior că, în cazul a şapte pacienţi, nervii spinali erau complet secţionaţi, dar acum sunt de părere că o parte dintre ei au supravieţuit acelor accidente. Programul de antrenament i-ar fi reactivat, iar ei ar fi făcut același lucru cu anumite circuite neuronale din creier.
„În timp ce pacientul cu Numărul 1, la început, nu era nici măcar capabil să stea în picioare folosind un aparat ortodontic fix, după 10 luni de antrenament a devenit capabil să meargă folosind un cadru metalic, un aparat ortodontic, asistat de un terapeut”, au explicat experții care au desfășurat studiul. „Până acum, acest pacient a devenit capabil să producă mişcări voluntare ale picioarelor, mimând mersul, în timp ce este suspendat în aparatul ortodontic”, au adăugat ei. „Într-un alt exemplu, pacientul cu Numărul 7 a fost capabil să meargă cu două cârje şi două orteze pentru membrele inferioare, fără să mai aibă nevoie de asistenţa unui terapeut”, mai menționează studiul.
Mai mult decât atât, medicul Miguel Nicolelis, directorul Centrului pentru Neuroinginerie de la Universitatea Duke din Statele Unite, spune că precedenţii şapte pacienţi erau clasaţi în categoria pacienţilor care suferă de paralizie totală, dar, după programul de antrenament, au fost integrați în categoria pacienţilor cu „paralizie parţială”.
În respectivul program de antrenament, pacienţii folosesc realitatea virtuală pentru a controla un avatar computerizat, cu ajutorul unei interfeţe creier-maşină. Atunci când pacientul se gândeşte să meargă înainte, de exemplu, avatarul acționează în consecință. Savanţii au folosit acelaşi sistem pentru a controla un robot şi, în cele din urmă, au construit un exoschelet. De asemenea, pacienții au recăpătat controlul asupra vezicii urinare, intestinelor, iar funcțiile cardiovasculare s-au îmbunătățit, așa că potențialul proiectului Walk Again e uimitor.