Un avion canadian era să se prăbușească din cauza unei drone

de: Alexandru Puiu
15 11. 2016

Piloții unui avion al Canadian Airlines au evitat un dezastru zilele trecute, printr-o manevră bruscă de evitare a unei drone.

Deși majoritatea guvernelor au implementat reguli destul de stricte referitoare la drone, foarte mulți posesori ai acestor gadgeturi continuă să le folosească în condiții periculoase, ce ar putea avea consecințe devastatoare.

Legislația în vigoare interzice utilizarea dronelor în apropierea aeroporturilor. Nu de alta, dar ar fi cel puțin stupid ca piloții să-și dedice o cantitate semnificativă de energie și atenție ocolirii dronelor, în contextul în care care au până la câteva sute de pasageri la bord. Pornind de la această premisă, cei de la DJI au integrat o serie de restricții la nivel hardware ce blochează zborul dronelor sale în anumite zone sensibile, printre care și aeroporturi.

Cu toate acestea, zborul unei drone s-ar fi putut reflecta într-o tragedie de proporții, dacă piloții unui zbor al Canadian Airlines nu ar fi fost foarte rapizi în realizarea unei manevre de eschivă. Evenimenul a avut loc săptămâna trecută și în urma unei analize atente a evenimentului s-a ajuns la concluzia că obiectul zburător ce s-a aflat la baza gestului a fost o dronă.

Avionul inițiase manevrele de aterizare în timp ce se apropia de aeroportul din Toronto, Canada, când au zărit obiectul zburător. ,,În timp ce se apropiau de obiect, au realizat că respectivul zboară foarte aproape de traiectoria lor de zbor, moment în care au decis să facă o manevră evazivă de ocolire. Nu a existat nici un fel de contact între aeronavă și obiect. După investigații, s-a ajuns la concluzia că sunt șanse foarte mari să fi fost vorba de o dronă.

La bordul aeronavei se aflau 54 de pasageri și, cu toate că nici unul dintre aceștia nu avut de suferit în urma evenimentului, două stewardese care erau în picioare la momentul respectiv, au suferit mici leziuni și au trebuit transportate la spital pentru tratament. La scurt timp dup, au fost eliberate.