Un antreprenor străin spune că România este mai bună decât Silicon Valley

de: Andrada Bonea
01 09. 2016

În cazul în care te întrebai unde merg dezvoltatorii de startupuri cu potențial imens atunci când caută talente proaspete, răspunsul ar putea să te surprindă. Deși te-ai aștepta să rămână în Silicon Valley, unii dintre ei vin în România, iar printre ei se numără și Akash Nigam, cofondatorul aplicației de mesagerie Blend.

Am dat peste acest articol publicat de Alison Coleman pe Forbes, în care explică ceva ce știam, poate, deja: București este acum căminul unui sector vibrant de startupuri și o rezervație de ingineri foarte buni. Deși San Francisco e la doi pași, dezvoltatorii Blend au decis să vină până aici pentru a recruta oameni. „Talentul tech al San Francisco e o sabie cu două tăișuri. Există mulți ingineri talentați, dar o bună parte dintre ei se prezintă ca Ferrari-uri, iar în realitate sunt niște simple Honda. Din acest motiv încerci să angajezi indivizi pe rând. Construirea unei întregi echipe de all-stars care nu se cunosc între ei e riscantă. Acest tip de talent are, de asemenea, mai puține șanse să reziste adversităților, în contrast cu echipa noastră din București, unde am văzut o dedicare puternică față de Blend”.

Nigam, împreună cu Matt Geiger și Evan Rosenbaum, au început să lucreze la Blend încă din facultate. Erau convinși că produsul lor ar putea să concureze cu jucători precum WhatsApp și Slack, așa că s-au alăturat unui incubator sprijinit de BBDO. În scurt timp, cei trei s-au mutat în București pe timp de vară și au fost uimiți de ceea ce au întâlnit, astfel încât al doilea sediu Blend a fost deschis aici. Printre talentele recrutate se numără Radu Prescura, cofondator al Style Jukebox, Alex Hortopan, fondator al Catalyst Woldwide și Alex Tau, care a creat aplicația Phraslator.

Nigam povestește și că echipa a devenit foarte apropiată. Chiar dacă membrii sunt separați fizic de Atlantic, comunică în mod constant prin Blend, Slack și FaceTime. Mai multe startupuri urmează aceeași cale, înțelegând că e nevoie și de experiență pentru a construi ceva uimitor. De exemplu, Nigam mai explică și că multe dintre talentele disponibile în San Francisco sunt oameni abia ieșiți din facultate. Europa de Est, pe de altă parte, are multe talente cu 10-15 ani experiență, neexploatate suficient. Blend a strâns un capital de nouă milioane de dolari de la investitori precum NEA, CAA și Foundation Capital.

În prezent, echipa Blend are 20 de oameni și se va dubla în viitorul apropiat. Mai devreme anul acesta, a lansat platforma pentru Mac. Momentan, nu se află chiar în zona de generare de profituri uimitoare, dar Nigam spune că se concentrează pe creșterea bazei de utilizatori. „Mulți dintre angajații noștri bucureșteni ne sunt alături de mai bine de doi ani. Puteam cu ușurință să angajăm o echipă din San Francisco, dar am ales să avem miezul inginerilor în București, pentru simplul fapt că sunt mai buni decât orice altceva de pe piață, mai prolifici decât hackerii studenți și mult mai agili decât obișnuitele echipe corporatiste. Aceasta e echipa noastră pe viață”.